KONSTITUIRANJE VLAST

Ivanić i Tadić izabrani za izaslanike u Domu naroda

ivanic
VL FOTO
10.12.2010.
u 07:54

Za razliku od RS-a, dogovor o vlasti u Federaciji BiH čekat će još nekoliko dana, a moguće je i mjeseci

Narodna skupštini RS-a poslije nekoliko odgoda jučer je izabrala kandidate za izaslanike u Vijeće naroda RS-a i predstavnike iz RS-a u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH. U iduće četiri godine klupe Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH grijat će Krstan Simić i Staša Košarac iz SNSD-a, Dragutin Rodić iz DNS-a, Mladen Ivanić iz PDP-a te Ognjen Tadić iz SDS-a. Inače, pet srpskih izaslanika u državni Dom naroda zastupnici Narodne skupštine Republike Srpske izabrali su tajnim glasovanjem.

FBiH na čekanju

Po istoj proceduri organiziran je izbor 28 izaslanika Vijeća naroda RS-a, a glasovali su i ad hoc izabrani odbornici iz lokalnih zajednica, i to isključivo za liste, a ne za pojedinačne kandidate. Zastupnici srpske nacionalnosti su glasovali za izaslanike u Klubu Srba u Vijeću naroda, a nakon toga su izabrani klubovi bošnjačkog, hrvatskog i kluba ostalih naroda u Vijeću naroda RS-a. Kompletan postupak glasovanja pratila je skupštinska komisija za izbor i imenovanje, koja će rezultate glasovanja proslijediti Središnjem izbornom povjerenstvu koje će dodijeliti nove mandate za izaslanike u oba doma. Spomenimo da je utemeljiteljsku sjednicu Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH održao početkom ovog mjeseca, kad su zastupnici dali svečane izjave, nakon čega je sjednica prekinuta. Sukladno dogovoru članova aktualnog kolegija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i predstavnika političkih stranaka zastupljenih u Zastupničkom domu, jednoglasno je usvojen zaključak da nastavak sjednice bude zakazan za 22. prosinca ove godine.

Vlast do Nove godine

Konstituiranje nove koalicijske vlasti sastavljene od stranaka koje su na izborima dobile najveće povjerenje glasača moglo bi se dogoditi do Nove godine. Za ovakav scenarij potreban je žuran konsenzus svih strana uključenih u pregovore, a prije svega SDP-a. Ova stranka pravi planove kako izbjeći koaliciju sa srpskim i hrvatskim strankama, predvođenim SNSD-om i SDS-om, odnosno dva HDZ-a

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?