hormuški tjesnac

Iranska mornarica demantirala da je ispalila projektile u Zaljevu

hormuški tjesnac, iranska mornarica, podmornica, helikopter (1)
Reuters/PIXSELL
31.12.2011.
u 09:37

Iran je zaprijetio zatvaranjem strateški važnog Hormuškog tjesnaca u slučaju nametanja novih sankcija.

Zapovjednik iranske mornarice demantirao je raniju objavu iranske državne medijske agencije, te sada tvrdi da Iran nije ispaljivao projektile dalekog dometa u Perzijskom zaljevu. Mahmoud Mousavi je izjavio da je lansiranje odgođeno, ali da će se dogoditi u sljedećim danima.

Jutros je BBC citirao iransku agenciju FARS po kojoj je iranska vojska u sklopu velikih vojnih vježbi koje se održavaju kod Hormuškog tjesnaca, ispalila nekoliko projektila dugog dometa.

Vojne vježbe iranske mornarice trebale bi trajati deset dana. Iranski je potpredsjednik Mohamed Reza Rahimi u utorak zaprijetio kako "ni kap nafte neće proći kroz Hormuški tjesnac" ako se Iranu nametnu nove sankcije zbog navodnog razvijanja nuklearnog programa. Riječ je o vrlo važnom prolazu za prijevoz nafte jer spaja Perzijski zaljev s Omanskim zaljevom, odnosno Indijskim oceanom.

Iran je 2009. godine probno ispalio projektile dometa od dvije tisuće kilometara, što je u međunarodnoj zajednici primljeno vrlo negativno. I tada je ispaljivanje uslijedilo nakon otkrića dotad tajnog nuklearnog postrojenja u planinama kod grada Kom.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije