SKANDALOZNO

IRA htjela platiti mafijašima u BiH da likvidiraju generala Rosea

rose
VL FOTO
06.07.2010.
u 07:26

O planu fizičke likividacije Sir Michaela Rosea podrobno će, kaže bivši pripadnik IRA-e, progovoriti u svom autobiografskom romanu koji će uskoro biti objavljen

Umirovljenog britanskog generala Sir Michaela Rosa irska teroristička organizacija IRA planirala je likvidirati uz pomoć balkanskih kriminalističkih krugova dok je tijekom rata u BiH zapovijedao postrojbama UNPROFOR-a.

Tek sada se doznalo

O planiranom ubojstvu britanskog generala na teritoriju BiH, koji je jedno vrijeme zapovijedao britanskim postrojbama u Sjevernoj Irskoj, javnost je jučer izvijestio šef jednog krila IRA-e Paul McCaugherty, koji je prošlog tjedna proglašen krivim zbog pokušaja krijumčarenja oružjem i eksplozivom u sjeverni dio Irske, - IRA je bila spremna platiti vrhunske ubojice iz balkanskih država da uklone britanskog vojnog generala, koji je bio odgovoran za UNPROFOR-ove operacije u BiH - kazao je McCaugherty, čiju izjavu prenosi sjevernoirski dnevnik Belfast Times. O planu fizičke likividacije Sir Michael Rosea podrobno će, kaže bivši pripadnik IRA-e, progovoriti u svom autobiografskom romanu, kojeg je odlučio napisati unutar zatvorskih zidina.

Otkrivanje imena

U svom romanu navodno će 43-godišnji McCaugherty otkriti imena ljudi iz država bivše Jugoslavije s kojima su pregovarali oko organizacije ubojstva britanskog generala. Bivši čelnik IRA-e iza zatvorskih rešetaka našao se nakon što mu je britanska tajna obavještajna služba MI5 podvalila svog agenta, koji se lažno predstavljao kao trgovac oružjem. Neimenovani britanski špijun predstavio se Paulu McCaughertyu kao Pakistanac, trgovac oružjem, s kojim se sastao u šest navrata između kolovoza 2004. i lipnja 2006. Na više lokacija od Amsterdama i Bruges do Istanbula, britanski špijun tvrdio je da mu za 100 tisuća eura, može prošvercati, veliku količinu plastičnog eksploziva i automatskih pušaka. Spomenimo da je o neslavnoj ratnoj prošlosti britanskog generala Rosea u BiH govorio Miroslav Tuđman.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?