ZABRINJAVAJUĆE

Interes za BiH sve manji, zatvaraju veleposlanstva, razlog - "kriza"

vrata
VL FOTO
18.01.2011.
u 07:46

Veleposlanstva u BiH nema devet članica EU-a, a mnoge važne zemlje svijeta ne razmatraju predstavljanje

Interes međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu sve je manji, što najbolje potvrđuje trend zatvaranja veleposlanstava u prethodnim i najave zatvaranja u ovoj godini.

Dok u Ministarstvu vanjskih poslova BiH slavodobitno ističu otvaranje veleposlanstava Kuvajta i San Marina, te povratak albanskog veleposlanika u Sarajevo, ignorira se podatak da mnoge važne zemlje u Europi i svijetu uopće ne razmatraju mogućnost diplomatskog predstavljanja u BiH te da je nekoliko država „zbog ušteda“ odlučilo zatvoriti svoja veleposlanstva u bh. prijestolnici.

Međunarodni okviri

Svoja veleposlanstva u BiH nema čak devet članica Europske unije, niti jedna država Južne i Srednje Amerike, kao ni značajne članice međunarodne zajednice, poput Australije, Indije i Izraela. Sarajevo nije diplomatski zanimljivo niti jednoj afričkoj zemlji, izuzev Egipta i Libije. Suprotno uvriježenom mišljenju, Bosna i Hercegovina nije posebno zanimljiva niti većini arapskih zemalja, jer uz pobrojane još samo Katar i Saudijska Arabija imaju svoja veleposlanstva u Sarajevu. Svi ovi podaci dovoljno govore koliko je BiH nevažna u međunarodnim političkim i ekonomskim okvirima. Ipak, ono što bi kreatore naše vanjske politike trebalo najviše zabrinuti je trend zatvaranja postojećih veleposlanstava i konzularnih ureda u BiH. Nakon što je Belgija zatvorila svoje veleposlanstvo u Sarajevu, isti potez povukla je i Kanada, a postoje neslužbene informacije da će se zatvoriti i diplomatska misija Portugala. Pravdajući se mjerama štednje i racionalizacijom, iz BiH bi se mogle povući još neke zemlje. Danska je najavila takav potez za rujan ove godine. Prošle godine su čak i utjecajne europske velesile, poput Njemačke i Francuske, odlučile zatvoriti svoje urede u Banjoj Luci.

Zatvorena vrata

Za razliku od BiH, susjedne zemlje se ne susreću s ovakvim trendom. Zagreb, a posebno Beograd sjedišta su mnogo većeg broja veleposlanstava nego Sarajevo. Južna Koreja, Izrael, Ukrajina, samo su neke od država koje imaju svoja veleposlanstva u Zagrebu, a nemaju u Sarajevu. Beograd je još superiorniji u tom pogledu, jer iz glavnoga grada Srbije neke afričke i azijske države čak nerezidentno pokrivaju BiH. Dobri poznavatelji međunarodnih odnosa kažu kako bi još najmanje desetak zemalja zatvorilo svoja diplomatska predstavništva u Bosni i Hercegovini kada bi se politička situacija u zemlji stabilizirala i kada više ne bismo bili objekt međunarodne politike. Na bilateralnoj razini, mnogim državama koje imaju svoja veleposlanstva u Sarajevu, Bosna i Hercegovina uopće nije zanimljiva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?