NUŽNA REFORMA

Institucionalnu ravnopravnost primijeniti pri ustroju vlasti

parlament
Zvonimir Ćorić
03.02.2011.
u 08:42

Bošnjačke stranke žele početi dijeliti hrvatske pozicije u vlasti

Nakon posljednjeg posjeta trojice članova Predsjedništva Zagrebu ponovno je utvrđeno ‘gradivo’ da Hrvati u Bosni i Hercegovini nisu ravnopravni s druga dva naroda. O tome je progovorio predsjedatelj Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, a nešto ublaženiju varijantu iznijeli su predsjednik Sabora Luka Bebić, predsjednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor.

Razgovori u Zagrebu

Državni vrh Hrvatske je ponovno pozvao da Hrvati u BiH budu jednakopravni unutar zemlje. Da bi Hrvati u BiH počeli konačno proživljavati krilaticu ‘jednakopravnost naroda’, za početak bi bošnjačke, ali i srpske političke elite trebale pokazati doraslost trenutku i početi zagovarati načela koja bi Hrvate dovela u bolju poziciju nego što je sada. BiH se nalazi na najvećem raskrižju nakon Daytona kada se s jedne strane nudi koncept koji ima višestoljetni duh BiH kao složene države od triju konstitutivnih naroda, ili pak takvo rješenje koje za cilj ima, koristeći brojčanu nadmoć, završiti stvari jednostavnim nadglasavanjem i neuvažavanjem najmalobrojnijeg naroda. Već pri samome ustroju vlasti jasno se iščitava kakav koncept u budućim reformama zagovaraju određene nacionalne političke elite. Svojevrsni test spremnosti leži upravo u instrumentima za ostvarivanje institucionalne jednakopravnosti triju naroda. Crtanje novih granica unutar BiH težak je zadatak i na početku ga postaviti kao uvjet, zasigurno ne bi iz taktičkih razloga doveo do skorog rješenja.

Koncept poniženja


Zbog toga se upravo od stranaka iz Sarajeva očekuje da umjesto maglovite platforme, koja ustvari nudi početak ignoriranja nacionalne volje i kolektivnih prava, pokažu na praktičnome planu da su stvarni zagovornici jednakopravnosti kako je to u nedavnome istupu s TV ekrana poručivao predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija. To praktično znači uvođenje čvrsto definiranog nacionalnog veta, rotacije na dužnostima i pariteta u odlučivanju. To s minimalnim kvotama od jednoga ministra iz reda Hrvata unutar primjerice Vlade Federacije BiH za potvrđivanje svake odluke ne znači ništa u smislu zaštite. Stvarni cilj vlasti u Sarajevu je sada nametnuti novi princip da stranke koje su apsolutni pobjednici među narodom, u ovome slučaju dva HDZ-a, pristanu da najmanje jedno hrvatsko mjesto u Vijeću ministara, Vladi Federacije, ali i na nižim razinama pripadne većinskim bošnjačkim strankama. Ovaj princip ustvari pokazuje da javno proklamirana institucionalna jednakopravnost predstavlja samo obećanje!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?