Skupina Feniks

Institucije ne žele ekshumirati ostatke feniksovaca

keskic
VL FOTO
22.08.2011.
u 10:51

Još nema odgovora kako bi ekshumirali svoga brata Vejsila i prenijeli ga u obiteljsku grobnicu

Nakon što je Večernjak objavio da je nakon 40 godina na zeničkom groblju pronađen grob Adolfa Andrića, pripadnika skupine Feniks, Bože Vukušić, poznavatelj povijesti hrvatske emigracije, kazao je da su na groblju Crkvice pokopana još dva pripadnika “Bugojanske skupine”, a imena će se znati nakon njihove identifikacije, za što je potrebna određena procedura. Prema njegovim riječima, pretpostavlja se da je riječ o dvojici pripadnika iz skupine Feniks koja je likvidirana bez suđenja.

Međutim, apsurd je da neke obitelji pripadnika skupine Feniks nakon 40 godina i danas vode borbu s institucijama vlasti u BiH oko ekshumiranja, iako se zna točna lokacija gdje su pokopani. Riječ je o trojici feniksovaca osuđenih na smrt strijeljanjem: Vejsilu Keškiću, Đuri Horvatu i Mirku Vlasnoviću. Naime, institucije kojima su se obraćali, uglavnom se oglušuju na njihove zahtjeve. O tome zorno svjedoči zahtjev obitelji strijeljanog Vejsila Keškića koja je prije tri godine od Federalnog ministarstva pravosuđa zamolbom zatražila pronalaženje posmrtnih ostataka njihova brata Vejsila, kako bi ga mogli ekshumirati i prenijeti na obiteljsko groblje kod Bihaća. No, ni do danas nisu dobili odgovor.

Još uvijek bez odgovora

U dopisu braća Keškić navode da je Okružni sud u Sarajevu u svibnju 1973. godine izvijestio njihovu majku da je Vejsil “pravosnažnom i izvršnom presudom Vojnog suda u Sarajevu u prosincu 1972. godine“ osuđen na smrtnu kaznu strijeljanjem te da je ista izvršena 17. ožujka 1973. godine. Braća Keškić također navode kako je kazna izvršena u nazočnosti komisije Okružnog suda u Sarajevu kao i ukop na samom mjestu izvršenja kazne. O izvršenju kazne i ukopu posmrtnih ostataka sastavljen je i odgovarajući zapisnik koji je pohranjen u Županijskom sudu u Sarajevu, koji je nasljednik nekadašnjeg Okružnog suda, navode Keškići u svom obraćanju.


Prikrivanje tragova

Međutim, ni nakon tri godine nisu dobili nikakav odgovor. Što se pak tiče zapisnika, on je davno postao javan. Naime, u zapisniku o izvršenju smrtne kazne opisan je cjelokupan ritual strijeljanja, onakav kakav se provodio u SFRJ, čak i uz apsurdne činjenice da presuda Vojnog suda, koji je sudio civilima, a uz to i građanima s dvojnim državljanstvom, izvršavaju pripadnici civilne policije. U zapisniku sastavljenom 17. ožujka 1973. godine o izvršenju smrtne kazne strijeljanjem navodi se kako je ritual strijeljanja započeo u 00,05 sati.

Prethodno je imenovana i Komisija pred kojom će pripadnici tadašnje milicije izvršiti smrtnu kaznu nad osuđenim. Komisiju su sačinjavali: Velimir Maljukanović, sudac Okružnog suda u Sarajevu, Meho Muratbegović, okružni javni tužitelj iz Sarajeva, dr. Milenko Gligorić, liječnik iz Vojne bolnice Sarajevo, Perica Savić, zamjenik upravnika Vojnog zatvora u Sarajevu, te Relja Vuksić, daktilograf. Prije početka rada komisije, starješina skupine pripadnika milicije raportirao je Velimiru Maljukanoviću da je skupina spremna izvršiti zadaću. Prvi koji je poveden na strijeljanje bio je Đuro Horvat. On je iz vojnog zatvora, koji je danas pretvoren u državni Sud BiH, automobilom uz pratnju prevezen do Rakovice, mjesta egzekucije. U zapisniku se navodi da je Horvat tijekom odvođenja, vezanja za drvo i vezanja marame na oči samo šutio. Streljačkim vodom je zapovijedao Ahmet Pilić.

Strijeljanje Đure Horvata izvršila je skupina od osam pripadnika milicije. Polovina skupine bila je opskrbljena bojevim strjeljivom, a raspored pušaka izvršen je tako da se nije znalo koji je pripadnik milicije dobio bojevo strjeljivo. Strijeljanje je izvršeno iz jednog plotuna, s tim što je starješina skupine ispalio još po jedan metak u Horvata. Čin strijeljanja dogodio se u 00,40 sati u Rakovici, nakon što je vojni liječnik dr. Gligorić konstatirao da je nastupila smrt, leš Đure Horvata položen je u lijes te je odmah izvršen i pokop na mjestu izvršenja kazne.

Detalji strijeljanja

Nakon strijeljanja Horvata, komisija se vratila u Vojni zatvor i na isti način kao kod Đure Horvata, utvrđivala identitet Vejsila Keškića. I Keškić je na isti način automobilom, koji je imao i pratnju, odvezen u Rakovicu. Keškić je strijeljan u 01,40 sati te je odmah pokopan na mjestu izvršenja kazne. Nakon strijeljanja Vejsila Keškića, komisija se vratila u Vojni zatvor i na isti način postupila i u slučaju Mirka Vlasnovića.

Prema dostupnim podacima, Vlasnović je strijeljan točno u 02,15 sati u Rakovici. Kakve li ironije, nakon svega sastavljen je zapisnik o pokopu u kojem se navodi kako je sve riješeno za dva i pol sata. Mjesto izvršenja smrtne kazne Rakovica bilo je dobro osigurano, a prilikom izvršenja kazni nije bilo incidenata. Leševi su pokopani jedan pored drugog. Sve grobnice su dobro zatrpane i očišćene tako da nema tragova izvršenju smrtne kazne i pokopa leševa, navodi se u zapisniku o pokopu.

Pokopu su nazočili predsjednik komisije Velimir Maljukanović i zapisničar Relja Vuksić. Prema riječima Bože Vukušića, lokacija na kojoj su pokopana trojica feniskovaca u Rakovici danas izgleda kao džungla, zarasla korovom i šibljem.

Ključne riječi

Komentara 2

VR
vrisak
04:20 23.08.2011.

Sram vas bilo dozvolite da se mrtve kosti stave u grobnice svoji naj miliji...

KR
krtica
05:54 23.08.2011.

Nakon raspada tugoslavije, tko je vlasnik izdati dozvolu iskopavanja posmrtnih ostataka onih boraca koji su se borili za slobodu svoga naroda, a juigoslavensko jednoumlje ih je zlocinacki pokosilo? Da li traziti dozvolu od danasnje mini-juge BiH ili jednostavno poci na mjestov i bez dozvole uciniti posao. I mrtvih se neki boje!!!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?