KEMIJSKO ORUŽJE

Inspekcije kemijskog naoružanja vršit će međunarodna inspekcija

Kemija
19.05.2013.
u 12:04

Zbog uočenih tehničkih pogreški u označavanju kemikalija, slijede izmjene i dopune Zakona o provedbi konvencije o zabrani razvoja, proizvodnje, gomilanja i upotrebe kemijskog oružja i o njegovu uništavanju

Razlozi za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o provedbi konvencije o zabrani razvoja, proizvodnje, gomilanja i upotrebe kemijskog oružja i o njegovu uništavanju, nalaze se u činjenici da je, pored uočenih tehničkih grešaka u označavanju grupa kemikalija u Zakonu o provedbi konvencije o zabrani razvoja, proizvodnje, gomilanja i upotrebe kemijskog oružja i o njegovu uništavanju uočena i neusklađenost pojedinih zakonskih odredbi s odredbama konvencije zbog čega se samim zakonom ne osigurava dosljedna provedba odredbi konvencije, a što je njegov primarni cilj. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kome je ovim zakonom dodijeljen najveći broj obveza svakodnevno se susretalo s problemima vezanim uz provedbu obveza iz Zakona i konvencije, zbog čega su inicirane izmjene i dopune predmetnog zakona.

Eliminiraju se brojne nejasnoće

Donošenjem izmjena i dopuna Zakona eliminirale bi se brojne nejasnoće, praznine i neusuglašenosti određenih zakonskih rješenja s odredbama konvencije koje su uočene prilikom praktične primjene Zakona, a koje se posebno odnose na sljedeće odredbe Zakona koje propisuju: da je potrebno pribaviti dozvolu za proizvodnju, upotrebu, potrošnju ili skladištenje kemikalija iz Aneksa o kemikalijama, iako u konvenciji ne postoje odredbe po kojima bi države članice konvencije trebale izdavati ovu vrstu dozvola. Odredbe konvencije odnose se na redovito deklariranje država članica Organizaciji za zabranu kemijskog oružja (OPCW) o aktivnostima koje uključuju kemikalije iz Aneksa o kemikalijama, te proizvodnji prekidnih organskih kemikalija, zbog čega su sve odgovorne osobe dužne dostavljati podatke obvezne za deklariranje; da Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa (MVTEO) prilikom izdavanja dozvola za uvoz, izvoz ili tranzit kemikalija i obvezno pribavlja suglasnosti od nadležnih ministarstava BiH, ali nije precizirano o čemu naročito treba voditi računa u odnosu na zakonom propisane nadležnosti pojedinih ministarstava prilikom davanja suglasnosti. Zbog ovakve situacije, za već pokrenute procedure za izdavanja dozvola, od MVTEO su se tražila dodatna objašnjenja, dokumenti i podaci koji nisu propisani zakonom, što je za posljedicu imalo nepoštivanje utvrđenih rokova za izdavanje dozvola ili odbijanje zahtjeva. Time su poduzeća koja su trebala dozvole za aktivnosti s kemikalijama trpila štetu zbog nepravovremenog izdavanja dozvola ili neizdavanja dozvola.

U obrazloženjima predloženih rješenja propisuje se da za kemijske smjese koje sadrže 30 posto ili manje kemikalija s popisa 2B i popisa 3, nije potrebno dostavljati podatke DKT. U članu 6. se precizira da se za vanjskotrgovinski promet kemikalija iz Aneksa o kemikalijama i kemijskim smjesama koje sadrže jednu ili vise kemikalija iz Aneksa o kemikalijama izdaje isprava u skladu sa Zakonom o kontroli vanjskotrgovinskog prometa roba i usluga od strateške važnosti za sigurnost BiH, da isprave za vanjskotrgovinski promet izdaje MVTEO, uz ograničenje da se vanjskotrgovinski promet kemikalija s popisa 1 i popisa 2 može vršiti samo s državama članicama konvencije, i to u medicinske, znanstavene ili istraživačke svrhe. Isto tako Članak 13. predviđa da MVTEO, osim obveze izdavanja isprava za vanjskotrgovinski promet kemikalija, u skladu s Zakonom o kontroli vanjskotrgovinskog prometa roba i usluga od strateške važnosti za sigurnost BiH, ima obvezu da Državnom koordinacijskom tijelu (DKT-u) dostavlja podatke o tom prometu, kao i da priprema prihvat i pruži pomoć kod međunarodnih inspekcija.

Baza podataka

Također se propisuje da isprave za vanjskotrgovinski promet koje izdaje MSTEO, moraju biti predočene Nadležnim tijelima UNO BiH, te da u slučaju vršenja vanjskotrgovinskog prometa bez odgovarajuće isprave, vrši privremeno oduzimanje kemikalija u skladišni prostor koji precizira i odredi Državno koordinacijsko tijelo, a ne MVTEO. Ovo ministarstvo ima obvezu vođenja održavanja baze podataka o uvozu i izvozu kemikalija. Propisuje se i da je Državno koordinacijsko tijelo, a ne MSTEO ovlašteno da imenuje inspektore i inspekcijske timove za područja koja regulira konvencija, obveze inspektora u slučaju otkrivanja neregularnosti, kao o obavezu obavještavanja Državnog koordinacijskog tijela. Isto tako, ubuduće će Ministarstvo obrane BiH i Ministarstvo sigurnosti BiH pripremati godišnja izvješća za Državno koordinacijsko tijelo o programu zaštite od kemijskog oružja u BiH, za organizaciju. Ranije je bilo predviđeno da se izvješća dostavljaju organizaciji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?