Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Impresivna svetišta kršćanstva na koja hodočaste vjernici

Kurioziet je da je u Europi sve više ateista, ali i da Stari kontinent ujedno ima najviše svetišta
26. prosinca 2010. u 13:45 0 komentara 5 prikaza
svetišta (1)
Foto: VL
Pogledajte galeriju 1/3

Kršćanstvo je najraširenija i najmnogoljudnija svjetska vjera. Zato ćemo na svim kontinentima naći katedrale, bazilike, crkve i samostane, ta sveta mjesta koja svjedoče o prisutnosti kršćana na tim prostorima. Neka od njih sabrala je u ekskluzivnoj fotomonografiji "Sveta mjesta svijeta: prostori duhovnosti i vjere" britanska autorica Rebecca Hind, koju je na hrvatskom jeziku nedavno objavio Profil.

U njoj su se tako našli Glastonbury Tor, katedrala u Canterburyju, špilja svetog Niniana i Bijela kuća, Manastir Preobraženja, Lourdes, Notre Dame u Chartresu, Santiago de Compostela, Bazilika svetog Franje Asiškog, Gora Atos, Betlehem, Maalula, Lalibela i još neka druga. Autorica je zapravo pripremila knjigu o 60 najmoćnijih i najveličanstvenijih svetih mjesta na svijetu, od kojih su neka povezana s velikim religijama ili mitološkim događajima, a neka imaju nebesko ili planetarno značenje; neka su prirodne rijeke, planine ili špilje; a neka su pak spomenici, vjerska središta ili prostori za ceremonije. Europa je najbogatija kršćanskim svetim mjestima. U njoj vlada i svojevrsni kuriozitet: sve je više agnostika i ateista u zapadnome svijetu, ali je i hodočašća u sveta mjesta sve više! A hodočašća su u Europi počela još u četvrtom stoljeću oko Sredozemlja te se ubrzo proširila kontinentom, a uz njih se širila i trgovina, kao i svekoliki napredak.

Kako kaže autorica, "hodočašće podrazumijeva putovanje i odredišnu točku, pri čemu oboje ima dimenziju duhovnosti, a obično i zajedništva, bilo to s ciljem traženja ozdravljenja, oprosta ili pak vodstva." Sveta mjesta u knjizi podijeljena su u poglavlja po kontinentima, a tekstovi obogaćeni mnoštvom vrhunskih fotografija. Čitatelju preostaje uzeti knjigu i s njome krenuti na svojevrsno hodočašće svijetom.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.