NOVI ZAKON

Imenovane dužnosnike koji budu davali lažne izjave čeka zatvor

parlament
VL FOTO
10.08.2010.
u 08:43

Riječi „zločinačka organizacija“ zamijenjene su riječima „skupina za organizirani kriminal“

Dužnosnici bi ubuduće zbog davanja lažne izjave tijekom postupka imenovanja mogli biti kažnjeni zatvorskom kaznom do tri godine ili novčanom kaznom kako je predviđeno novim zakonom.

Ide u žurnu proceduru

Podsjećanja radi, nedavno usvojeni prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona Federacije BiH u federalnom Parlamentu po žurnom postupku konačno su kazneno zakonodavstvo Federacije BiH uskladili s Kaznenim zakonom BiH. S druge strane, ujednačavanje zakonskih rješenja iz ove oblasti u cijeloj BiH jedan je od preostalih uvjeta koje Bosna i Hercegovina mora ispuniti radi dobivanja bezviznog režima prema državama Europske unije. No, izmjene i dopune spomenutog zakona sadrže nekoliko zanimljivih odredbi, između ostalog i odredbu o postupanju u slučaju davanja lažnih izjava tijekom postupka imenovanja.

Naime, tko s ciljem obmanjivanja ili održavanja u obmani tijela nadležnog za imenovanje u Federaciji BiH o tome ispunjava li uvjete za imenovanje na položaj premijera ili ministra Vlade Federacije, odnosno za potvrdu na te položaje, tijekom postupka imenovanja da lažnu izjavu, u pisanom ili usmenom obliku, o podatku ili informaciji potrebnoj za utvrđivanje ispunjenja uvjeta, a za koju je obvezan po zakonu pružiti, te na taj način prikrije ili izmjeni činjenice značajne za odluku o imenovanju, kaznit će se novčanom ili zatvorskom kaznom koja može trajati do tri godine.

Nema zločinačke

Ako počinitelj takvog djela dragovoljno opozove svoju lažnu izjavu prije nego što je donesena konačna odluka o potvrđivanju, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do šest mjeseci, a može biti i oslobođen od kazne. S druge strane, kada su u pitanju kriminalna djela vezana uz organizirani kriminal, također je došlo do izmjene. Naime, dosadašnje riječi „zločinačka organizacija“ koja se toliko često spominjala u procesima u BiH zamijenjene je riječima „skupine za organizirani kriminal“.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?