IZBORI 2010.

Imena članova Predsjedništva BiH bit će poznata u nedjelju do 23h

izbori
VL FOTO
29.09.2010.
u 07:55

Predsjednica SIP-a ističe da je provedba ovog projekta najveći iskorak u izbornom procesu

Pripreme za predstojeće opće izbore u BiH odvijaju se bez problema prema utvrđenim planovima i rokovima, potvrđeno je jučer iz Središnjeg izbornog povjerenstva BiH. Tehničke pripreme su skoro završene i u SIP-u ne očekuju nikakve probleme na dan izbora, 3. listopada.

Nema puno žalbi

Za razliku od ranijih predizbornih kampanja, u ovoj, barem za sada, nema većeg broja žalbi i prigovora. Posebno nema primjedbi kojima bi se dovela u pitanje regularnost izbora i cijelog izbornog procesa. Da sve protekle u najboljem redu trebao bi omogućiti i novi izborni informacijski sustav koji je jučer predstavljen. Sustav koji je sa 700.000 dolara financirala vlada SAD-a putom USAID-a, a koji se provodi uz stručnu pomoć Misije OESS-a u BiH, omogućit će unaprijeđeno upravljanje izborima, te rezultirati pravodobnijim i preciznijim informacijama o cijelom izbornom procesu. Zahvaljujući novom sustavu bit će spriječene bilo kakve greške u računanju i brojanju glasova. Predsjednica SIP-a Irena Hadžiabdić ističe da je provedba ovog projekta najveći iskorak u izbornom procesu u BiH još od uvođenja pasivne registracije birača. Kako funkcionira novi sustav vidjet će se već u izbornoj noći, prilikom obrade i objavljivanja prvih rezultata glasovanja.

Rezultati do 23 sata

Za razliku od dosadašnjih izbora Središnje izborno povjerenstvo će u izbornoj noći moći objaviti pouzdane rezultate glasovanja za članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine, i to do 23 sata, za Parlamentarnu skupštinu BiH oko 1 sat ujutro 4. listopada, a za predsjednika i dopredsjednike RS-a oko 3 sata ujutro. Nešto kasnije objavit će se i preliminarni rezultati glasovanja za Parlament Federacije BiH, Narodnu skupštinu RS-a i županijske skupštine. Problemi u radu novog informacijskog sustava se ne očekuju, ali ipak se razmišlja i o alternativnom rješenju. Voditelj Misije OESS-a u Bosni i Hercegovini veleposlanik Gary Robbins kaže kako će se u slučaju problema u radu sustava na dan izbora, uslijed pada komunikacijske mreže, problema s napajanjem električnom energijom ili drugih nepredviđenih okolnosti, prikupljanje i prebrojavanje glasova izvršiti na isti način kao na ranijim izborima. Robbins ipak ističe kako je realno očekivati da manje od deset lokalnih izbornih povjerenstava neće moći koristiti sustav, i to uglavnom zbog loših komunikacija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?