Opasnost u igračkama

Igračka koja fino miriše na limun djetetu može prouzročiti alergiju

igračke (1)
Foto: VL
1/3
17.01.2011.
u 08:30

Detaljnije se uređuje odgovornost svih koji posluju s igračkama – od proizvođača, zastupnika, uvoznika i distributera, pa do laboratorija koji ocjenjuju njihovu sukladnost

Miriše li neka dječja igračka, primjerice, na limun, trebalo bi provjeriti koliko citrala sadrži, jer u igračkama tog alergenog mirisa ne smije biti osim u tragovima, ne više od 100 mg po kilogramu. Zabrana alergenih mirisa u igračkama jedna je od novosti u novom Pravilniku o sigurnosti igračaka, koji će na snagu stupiti 20. srpnja, a tiče se 48 spojeva koji mogu izazvati alergije.

Složenija dokumentacija

- Alergeni u igračkama posve su nov problem. Prvo se prije 10-15 godina pojavio u kozmetici, potom je utvrđen u deterdžentima, a sada i u igračkama – navodi mr. sc. Vjera Haberle, voditeljica Odjela za predmete opće uporabe u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, koja je i sama sudjelovala u sastavljanju Pravilnika.

Proširena je i lista metala čije je prisustvo u igračkama strogo ograničeno.

Zasad se pri kontrolama igračaka provjerava pet najkritičnijih (olovo, kadmij, antimon, arsen i živa) od osam propisanih, a ubuduće se propisuju maksimalno dopuštene vrijednosti njih 19, kako za suhe, lomljive, praškaste ili savitljive materijale igračaka, tako za tekuće i ljepljive te za materijale ostrugane s površine igračke. Sigurnosni zahtjevi prošireni su za fizička i mehanička svojstva igračaka, prisutnost toksičnih tvari i opasnost od zapaljivosti igračaka. Detaljnije se uređuje odgovornost svih koji posluju s igračkama – proizvođača, zastupnika, uvoznika i distributera, ali i laboratorija koji ocjenjuju njihovu sukladnost.

Zajednički sustav Rapex

- Pravilnikom su detaljno opisane obveze i odgovornosti navedenih subjekata žele li staviti dječje igračke na naše tržište. Obveze počinju od prikupljanja tehničke dokumentacije, koja je u odnosu na prethodni pravilnik zahtjevnija i detaljnija, primjerice, osim osnovnih podataka o proizvođaču mora sadržavati popis svih komponenti koje su sastavni dio igračke, sigurnosno tehničkih listova za kemikalije koje su upotrijebljene itd. Osim navedenog, subjekt u poslovanju mora osigurati i provedbe postupka ocjenjivanja sukladnosti igračke, a od tijela koja obavljaju ocjenu sukladnosti, zahtjeva se stručnost, opremljenosti i akreditacija prema normama kako je to uređeno u zemljama EU – kaže prof. dr. sc. Jasna Bošnir, voditeljica Odjela za analize hrane i predmeta opće uporabe Zavoda za javno zdravstvo “dr. Andrija Štampar“.

Ministarstvo zdravstva još mora imenovati laboratorije akreditirane za kontrole. Dijelovi Pravilnika na snagu stupaju i kasnije, ulaskom Hrvatske u EU. To su dijelovi koji se tiču suradnje s Unijom, a odnose se i na prijavljivanje nesigurnih igračaka u zajednički sustav za uzbunjivanje Rapex.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?