PREDVIĐANJA

Iduće godine možemo u BiH očekivati ekonomski procvat

forex, burza
Arhiva VL-a
15.06.2011.
u 09:33

Razina investicija je trenutačno vrlo niska, ali bh. vlasti očekuju pozitivne promjene u idućim godinama.

Bosnu i Hercegovinu iduće godine čeka ekonomski procvat. Tako se barem može zaključiti iz analize koju je pripremila Direkcija za ekonomsko planiranje BiH, a u kojoj se iznose projekcije ekonomskih kretanja u zemlji u iduće dvije godine.

 

Između ostalog, očekuje se ekonomski rast od 5,5 posto, rast privatnih investicija za 10, a izvoza i do 15 posto.

 

Kretanja u ekonomiji

 

Ovakve procjene zasnivaju se na domaćim statističkim podacima i kretanjima u našoj ekonomiji, ali i podacima iz Europske unije. Pri tome se posebno ističe potpuni ekonomski oporavak u Njemačkoj i Austriji, kao najznačajnijim trgovinskim partnerima BiH u EU-u. U nekim drugim, za nas važnim zemljama, taj oporavak je nešto sporiji. -Ipak, usprkos sporom oporavku okruženja, postupni porast svjetske i europske ekonomije bi trebali ne samo ojačati bh. izvoznu tražnju, nego inozemne prilive novca, kako po osnovu tekućih, tako i financijskih tokova. Upravo ovo bi trebali biti glavni faktori bh. ekonomskog oporavka u narednim godinama, navodi se u dokumentu DEP-a. Naime, realni rast izvoza od 7,6 posto tijekom ove, te 11 posto tijekom 2012. godine bi, po procjenama bh. vlasti, trebao stimulirati rast domaće proizvodnje i zaposlenosti što bi, uz očekivani porast inozemnih priljeva, trebalo dovesti do postupnog jačanja privatne potrošnje i investicija. Pri tome bi privatna potrošnja tijekom ove i iduće godine trebala ostvariti realni rast od približno 4 posto godišnje, dok bi realni porast privatnih investicija s 5,1 posto u 2011. trebao ojačati na razinu od skoro 10 posto u 2012. godini.

 

Pozitivan trend

 

U svjetlu trendova globalnog ekonomskog oporavka, pozitivan trend iz 2011.-2012. bi trebao biti nastavljen i tijekom 2013. i 2014. godine. Drugim riječima, jačanje izvozne tražnje i stabilan trend novčanih inozemnih priljeva bi trebali i dalje biti katalizatori jačanja domaće tražnje i uvoza. Naravno, sve ove procjene obiluju “trebalo bi” i “očekuje se”, a u BiH se često ne dogodi ono što bi trebalo i što se očekuje. Uzrok tome su uglavnom političke krize koje su u BiH konstantne i koje već godinama ugrožavaju pozitivne trendove u gospodarstvu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?