slavlje u saboru

I vlast i oporba, svi sjali od sreće – RH je napokon europska zemlja

'22.12.2012., Zagreb - Dojmovi nakon prvih nesluzbenih rezultata referenduma o ulasku Hrvatske u Europsku uniju. Luka Bebic, Zoran Milanovic, Boris Sprem.  Photo: Jurica Galoic/PIXSELL'
Foto: 'Jurica Galoic/PIXSELL'
1/12
23.01.2012.
u 01:38

Zbog TV nastupa, predsjednica HDZ-a J. Kosor u sabornicu je stigla tek poslije 22 sata i nemalo se iznenadila: Gdje su svi? Otišli? A ja došla piti šampanjac...

Cjelokupni hrvatski politički establišment došao je sinoć u zgradu Hrvatskog sabora. Unaprijed su svi bili spremni da čašom pjenušca nazdrave europskom sutra – jer oni su se već odavno izjasnili da su za ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Sigurni u uspjeh referenduma, dosta su ležerno čavrljali čekajući 20 sati, trenutak kad će predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin pročitati prve neslužbene rezultate referenduma.

V. Pusić zasjenila i kamere

S velikih ekrana zabljesnulo je 67:33, građani su rekli “da” Europskoj uniji, a potom su i oni najnervozniji gotovo pa paranoični odahnuli. Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sjala je od zadovoljstva jačinom koja je zasjenila i sve silne kamere koje su je snimale dok je čitala i komentirala prve rezultate.

Nekoliko minuta nakon što je DIP objavio prve rezultate, nakon što je bilo jasno da je Hrvatska jasno rekla “da” Europskoj uniji, u salonima zgrade Hrvatskog sabora gužvala se politička i diplomatska elita, njih oko tisuću – sadašnji i bivši ministri, zastupnici, strani veleposlanici – svi su sjali od zadovoljstva, nazdravljali jedno drugomu i častili se kanapeima.

A onda su se u Saboru u 21.15 sati pojavili predsjednici države, Vlade i Sabora – Ivo Josipović, Zoran Milanović i Boris Šprem.

– Siguran sam da Hrvatska može, da Hrvatska zna, i da je današnja odluka definitivno odredila Hrvatsku kao europsku zemlju, zemlju europske budućnosti. Pozdravljam i one koji su glasali protiv. Njihove strahove i dileme ćemo svi morati imati na umu. Ali ono što je najvažnije, veliko europsko “da” rečeno je – izjavio je Josipović. 
Poznat po “skrivanju” emocija, predsjednik Vlade Milanović sinoć se ipak nije mogao suzdržati – bilo je i više nego jasno da mu je neizmjerno drago što su građani dvotrećinskom većinom odlučili da Hrvatska postane 28. članicom Unije. Iz hrapavog glasa “uništenog” prehladom prštio je optimizam. 
– Ovo je možda i okretni moment u našoj povijesti. Od danas definitivno za svoje odluke snosimo odgovornost sami. Uspjeh ili neuspjeh ovisi o nama – kazao je prisutnima premijer Zoran Milanović.
Kako su rezultati bili sve samo ne neizvjesni, Sabor se brzo ispraznio. Ostale su samo ispijene visoke čaše za pjenušac. Iz jedne od njih samo sat vremena prije ispijao je šampanjac i bivši premijer Nikica Valentić. Dobro raspoložen kazao nam je da se ulaskom u Europsku uniju neće riješiti svi naši problemi, ali da ćemo ih odsad puno lakše rješavati.
– Najvažnije je što smo Balkanu zauvijek rekli zbogom – rekao je Tuđmanov premijer Nikica Valentić.


Nepovratni procesi

Dok je velika većina kreme hrvatske političke scene zadovoljno čavrljala, pijuckala i spremno davala izjave ama baš svakome tko je to zatražio, bivša premijerka Jadranka Kosor za to je vrijeme sudjelovala u emisiji posvećenoj referendumu na Hrvatskoj radioteleviziji. Silno se iznenadila kad je malo poslije 22 sata došla u zgradu Sabora.
– Svi su otišli? A ja došla piti šampanjac – rekla je predsjednica HDZ-a. Šampanjac nije imala s kime piti, no svejedno je bila zadovoljna.
– Naravno da sam zadovoljna, ponosna i sretna. Vlada je u posljednje dvije i pol godine puno radila, i to u teškim uvjetima u vrijeme svjetske krize i recesije – rekla je Kosor.

Upozorila je i da nas sutra čeka puno posla, a još više kad postanemo punopravnom članicom EU. 
– Pokrenuli smo nepovratne procese, tu mislim na pravosuđe i antikorupcijske mjere u prvom redu. Ništa više nije kao prije – rekla je šefica oporbe.

Ne podnose se, ali se ljube

Iako je izlaznost na referendumu bila, blago rečeno, vrlo slaba, nitko jučer nije želio kvariti atmosferu objašnjavajući tu nezgodnu činjenicu, odnosno pljusku političkoj eliti. Najčešće su to opravdavali trenutačnom dužničkom krizom mnogih zemalja Unije koja je, eto, mnoge hrvatske građane odvratila od odlaska na birališta.
Koliko je političku elitu razgalila dvotrećinska podrška ulasku u EU, najbolje je ilustrirao srdačan susret sadašnje i bivšeg ministra vanjskih poslova. Iako je, naime, poznato da se Vesna Pusić i Gordan Jandroković baš i ne podnose, sinoć su se izljubili i čestitali si pred uzvanicima.
Pjenušac je ispijen, čaše su već oprane, ostaje još samo da operemo lošiju prošlost... A u tome nam, na žalost, neće od presudne pomoći biti činjenica da smo velikom većinom rekli da Uniji.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?