KB Mostar

I u Mostaru traje besplatni pregled madeža

KB Mostar
23.04.2013.
u 10:52

Kampanja
 traje pet dana, a pregledi se vrše u Klinici za spolne i kožne bolesti

U posljednjih dvadesetak godina, bez obzira na prevenciju, otkriva se sve veći broj malignih oboljenja kože, kazala je doc. dr. Dubravka Šimić prilikom predstavljanja petodnevne kampanje Euromelanoma 2013. (Europski dani borbe protiv melanoma).

Uključeni centri


Uz 31 državu, kampanja se ove godine održava i u BiH, u koju su se uključila četiri velika medicinska centra: Sarajevo, Banja Luka, Mostar i Tuzla. KB Mostar je Danima otvorenih vrata omogućio besplatne dermatoskopske preglede u Klinici za spolne i kožne bolesti u Mostaru od 22. do 26. travnja u vremenskom razdoblju od 9 do 14 sati. Kako je rekla dr. Šimić, do sada je registrirano oko 200 pacijenata za pregled, ali svi zainteresirani građani mogu se doći pregledati. Osim Mostara, besplatni dermatoskopski pregledi u istom terminu moći će se obaviti u domovima zdravlja u Ljubuškom, Posušju i Grudama.

- Sklonost imaju sve uzrasne skupine, ali što je čovjek stariji, a u mladosti je primio više sunčevih zraka, što se više izlagao suncu, a ona su završavala kao opekline, mogućnost prelaska pigmentnih promjena u melanome je veća - kazala je dr. Šimić.

Također, razbila je predrasudu kako je melanom kože bolest ljudi slabijeg imovnog stanje. Upravo suprotno, radi se o ljudima boljeg imovnog stanja koji sebi mogu priuštiti i više odmora, a tijekom kojeg se prekomjerno izlažu suncu. Doc. dr. Jasna Zeljko-Penavić upozorila je kako postoji zabluda da se madeži ne smiju dirati. Upravo oni koji mijenjaju oblik, boju ili rastu, treba dematoskopski pregledati nakon čega i ukloniti. Budući da mladi često prije ljeta pribjegavaju solariju, upitali smo liječnike što misle o ovom trendu i koliko je on opasan. Dr. Zeljko-Penavić je kazala da su dermatolozi inače protiv solarija. - Oni bi nakon određenog broja sati korištenja trebali promijeniti lampe, a budući da nema agencija niti institucije koja to nadzire, tako da smo i pomalo skeptični prema tim solarijima - kazala je dr. Zeljko Penavić dodavši kako solariji mogu zapravo nanijeti više štete nego koristi.

Rano otkrivanje

Inače, cijela akcija se radi kako bi se melanomi što prije otkrili.

- Bitna je debljina melanoma. Što je melanom pri otkrivanju tanji, to je mogućnost preživljavanja bolesnika duža - kazala je dr. Šimić dodavši kako je nažalost melanom nepredvidivi tumor koji daje limfogene i heterogene metastaze. Uz dr. Šimić i dr. Zeljko-Penavić u kampanju su uključene i dr. Branka Sivrić i dr. Ana Marija Sulić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?