istraživanje

I u BiH se sve više na crno kupuju lijekovi nepoznata sadržaja

Lijekovi
25.09.2013.
u 09:18

Prodavači u mnogim slučajevima ne znaju ni sadržaj lijeka koji prodaju

Što je veće siromaštvo, ljudi se više pouzdaju u lijekove. Da građani u BiH gube kontrolu pri potrošnji lijekova, potvrđuju podaci da su lani na antidepresive i sedative potrošili milijune maraka.

Iz kućne radinosti

Najgore od svega je to što se mnogi lijekovi kupuju na crno. Centar za istraživačko novinarstvo nedavno je istražio tržište lijekova na području BiH i Srbije i ispostavilo se da su kontrole loše. Veliku potražnju za lijekovima pojedinci koji djeluju u kućnoj radinosti, ali i pojedini liječnici jako dobro koriste za zaradu. Prema istraživanju, na tržištu se nalaze proizvodi koji nisu niti registrirani i koji se legalno ne mogu uvesti u BiH. Sam sadržaj tih lijekova u većini slučajeva ne znaju ni preprodavači. I oni čuju negdje od nekoga kako je lijek dobar za određenu tegobu, bez da provjere koje su štetne pojave, i tada kreću u akciju, uvoze lijek i prodaju ga građanima. Za uvoz ovakvih lijekova u BiH granične službe i inspekcije nemaju sve mehanizme kako bi ovaj problem riješile. Ilegalni lijekovi većinom su bez deklaracije ili upozorenja vezanih uz nuspojave. Što se tiče oglasnika, prednjače preparati za mršavljenje i potenciju, biljnog i kemijskog podrijetla, ali sve više i antidepresivi i sedativi, što je dobrim dijelom zakamuflirano upravo kroz ove “bezopasnije” lijekove.

Internet opasan

Tek kada se uđe dublje u priču, prodavač otkriva da ima malu tvrtku lijekova, a građane zna “preveslati” i nenormalno niskom cijenom. - U cijelom sustavu ispašta građanin. On je žrtva - ističe Jasna Simonović, članica Udruge Farmaceutsko jezgro. Liječnici ozbiljno upozoravaju da lijekovi koji se prodaju na crno, a osobito preko interneta ne prolaze sva testiranja i ističu veliku mogućnost krivotvorenja. Simonovićeva je o prodaji lijekova na taj način ustvrdila. 
- To polje je sad jedna šuma svega i svačega gdje svatko može kupiti što hoće. Tko god kupuje lijekove preko interneta radi to uvijek i samo na svoju vlastitu odgovornost.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?