Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

I u BiH otvaraju hotele bez alkohola i TV-a za odrasle

Novi trend u turističko- ugositeljskoj ponudi na prostoru Bosne i Hercegovine
27. siječnja 2012. u 09:28 0 komentara 231 prikaza
\'27.06.2011.Rovinj - Novi hotel Lone s pet zvijezdica otvoren je za goste. Photo: Dusko Marusic/PIXSELL\'
Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Vlasnici hotela u BiH, koji iz vjerskih razloga ne služe alkoholna pića (tzv. halal hoteli) traže od mjerodavnih ministarstava izmjenu pravilnika, kako bi njihovi objekti mogli biti primjereno kategorizirani s četiri, ili pet zvjezdica.

Uvođenje novih kriterija

Mogućnost da dobiju takvu visoku kategoriju, sprječava ih činjenica da u svojim objektima prema važećim međunarodnim pravilima nemaju u ugostiteljskoj ponudi zastupljen dovoljan broj kvalitetnih proizvođača vina i ostalih alkoholnih pića, koji su potrebni da jedan hotel nosi titulu s četiri, ili pet zvjezdica. List koji izdaje Islamska zajednica u BiH, tematici kategorizacije hotela u zadnjem broju posvetio je veliku pozornost, napominjući kako se hoteli s halal certifikatima nalaze u podređenom položaju. Kada je riječ o rangiranju hotela od strane mjerodavnih državnih ministarstva u BiH Nermin Hadžić, iz PR Agencije za certificiranje iz Tuzle. naglašava da kriteriji koji su oni definirali podrazumijevaju da hotel koji je rangiran određenim brojem zvjezdica mora imati više vrsta vina i slično. „Ovo dovodi u neravnopravan položaj hotele koji žele svoje usluge ponuditi halal turistima jer onda npr. hotel može biti rangiran od četiri do sedam po Halal Crescent Ratingu, a da od strane ministarstva ne može dobiti veći broj zvjezdica iz razloga što ne drži i ne služi alkohol. Ipak se nadamo da će u sljedećem razdoblju biti pokrenuta inicijativa za izmjenu kriterija za rangiranje hotela od strane nadležnih državnih ministarstava kako hoteli koji žele ponuditi svoje usluge i halal turistima ne bi bili u neravnopravnom položaju, ističe Hadžić.

Sobe bez slika bića

Prema halal-certfikatu, koji će očito zaživjeti i u BiH, postoje četiri kategorije hotela koji imaju strogo definirane načine o posluživanju hrane, bezalkoholnih pića, uvjeta smještaja, prostora za obavljanje vjerskih obreda, za rekreaciju i slobodne aktivnosti. Usluga pripremanja i posluživanja hrane i pića može biti prilagođena tako da sva hrana i piće budu halal, da dio ponude sa jelovnicima bude halal ili da se ta hrana priprema na zahtjev gostiju. Poseban segment predstavlja pripremanje hrane u posebnim terminima tijekom . Što se tiče, prilagođavanja u sobama preporuka je da nema izloženih slika sa likovima živih bića, da u mini-baru nema alkohola te da na kabelskoj televiziji nema „kanala za odrasle”. U sobama moraju biti uvjeti za obavljanje namaza ili molitve, za uzimanje abdesta, održavanje osobne higijene, informacije o namaskim vremenima, a mora postojati i prostirka za vjerske obrede.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.