OPREZ

I u BiH na oprezu zbog moguće štetnosti Jaffe

jafa
VL FOTO
26.02.2011.
u 12:12

Rezultati analize kartonske kutije proizvoda pokazali su da sadrži visoke razine benzofenona

Agencija za sigurnost hrane BiH je, nakon saznanja da je u Sloveniji identificiran potencijalni rizik za zdravlje podrijetlom iz pojedinih vrsta proizvoda Jaffa cakes, proizvođača Jaffa tvornice biskvita d.d. Crvenka iz Srbije, dostavila obavijest o identificiranom potencijalnom riziku nadležnim inspekcijskim tijelima Federacije BiH, Republike Srpske i Distrikta Brčko BiH, sa zahtjevom za poduzimanje mjera iz njihove nadležnosti i dostavljanja povratne informacije.

Mjere predostrožnosti

Navedene mjere Agencija je poduzela sukladno principu predostrožnosti, koji je definiran Zakonom o hrani, a s ciljem zaštite zdravlja i interesa proizvođača, priopćeno je iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

Prema informacijama Zdravstvenog inspektorata Republike Slovenije, riječ je o sljedećim vrstama proizvoda: Jaffa biskvit od naranče u pakiranju od 150 i 300 grama, Jaffa biskvit od naranče u pakiranju od 150 grama, Jaffa biskvit od trešnje u pakiranju od 150 grama i Jaffa biskvit od limuna u pakiranju od 150 grama s rokom upotrebe do 26. veljače 2011. godine. Naime, rezultati analize kartonske kutije navedenih proizvoda, koje je izvršio slovenski Zavod za javno zdravstvo, pokazali su da ona sadrži visoke razine benzofenona i 4-metilbenzofenona, koji kroz plastičnu foliju migriraju u proizvod, navodi se u priopćenju. Valja napomenuti kako je u okviru projekta Lanci vrijednosti za zapošljavanje Razvojnog programa Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini, uz stručnu pomoć Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hecegovine, nedavno izdan priručnik “Vodič o sigurnosti hrane za primarne proizvođače”. Cilj ovog vodiča je da se primarni proizvođači educiraju kako i na koji način proizvesti sigurnu i kvalitetnu hranu.

Negativan utjecaj

Naime, potrošači hrane imaju pravo znati je li hrana koju konzumiraju zdravstveno ispravna i sigurna. Bolesti izazvane hranom mogu biti ozbiljan javnozdravstveni problem, i mogu imati negativan utjecaj, kako na same potrošače, tako i na čitave industrije proizvodnje hrane, turizma i ugostiteljstva. Spomenimo i to da su u Bosni i Hercegovini na tržištu sve češće pojavljuju proizvodi sumnjive kvalitete.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?