PROCES

I mirovine na reviziju

umirovljenici
VL FOTO
26.05.2011.
u 10:09

Tko u roku od mjesec dana ne donese primjerena rješenja o umirovljenju, ostaje bez mirovine, odluka pred “platformašima”

Vijest da će Ministarstvo za pitanja branitelja i invalida rata Federacije BiH sve primatelje povlaštenih mirovina natjerati da u roku od mjesec dana moraju donijeti sva za to primjerena rješenja i dokaze, unijela je paniku među ovu populaciju.

Dokazivanje 30 dana

Da postojeća nelegalna vlast u Federaciji BiH planira riješiti brojna sumnjiva rješenja za povlaštenu mirovinu, svjedoči i izjava resornog ministra Zukana Heleza, koji je izašao s prijedlogom da mjerodavne inspekcijske službe prvo revidiraju njega, pomoćnike i suradnike. Iz ministarstva stižu najave da će u budući zakon, kojim bi trebalo objediniti tri uredbe pod kojima su pripadnici braniteljskih populacija odlazili u tzv. povlaštenu mirovinu, ugradi i članak koji će ovoj skupini umirovljenika dati rok od 30 dana da dokažu na koji su način ostvarili svoje mirovine, kao i rješenja za zapovjednu dužnost te rješenje o razrješenju s dužnosti.

Pritisak Misije MMF-a

U protivnom, najavljuje ministar Helez, ako se ne donesu takva rješenja, ostaju bez mirovine. I Međunarodni monetarni fond odgodio je isplatu nove tranše kredita ako BiH, a posebice FBiH ne provede strukturne mjere vezane uz reformu povlaštenih mirovina, reviziju prava na socijalnu pomoć i ne poduzme korake da se dogovoreni proračunski limiti za plaće ne probiju. Misija MMF-a u BiH uvjetovala je još prošle godine isplatu drugih tranši kredita BiH iz stand-by aranžmana samo u slučaju revizije ili smanjenja broja povlaštenih mirova i isplata za braniteljsku populaciju. Iako je rok bio da se to mora napraviti do Nove godine, kriza u formiranju vlasti, potom njezino nelegalno formiranje, zastoji s konstituiranjem zastupničkih domova i domova naroda, ovu za mnoge bolnu operaciju su odgodili. Osim što će brojni primatelji ostati bez povlaštenih mirovina, cilj akcije koju platformaška vlada tek treba odobriti je raskrinkavanje golemih korupcijskih skandala. I članovi stare vlade spominjali su da bi se rezanjem primanja na ukupnoj razini uštedjelo 1,7 milijuna KM. Odluku o smanjenju povlaštenih mirovina pozdravljaju i u Federalnom zavodu MIO.

Ključne riječi

Komentara 1

DZ
dzalic
20:50 26.05.2011.

A kakva bi to panika trebala biti za one koje su na legalan i zakonit nacin ostvarili pravo na mirovinu ? Oni koji su krivotvorili dokumente naravno njih treba izvesti iz prava na mirovinu i kazneno goniti i njih i one koji su im to omogucili .a sam time cemo popraviti materijalni status onih koji su pravo na mirovinu ostvarili časno i posteno

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?