Dani Tolise

I. Divkoviću nagrada za zbirku pjesama ‘Relativno apsolutno’

igor
Marko Mišković
08.06.2013.
u 12:49

U okviru programa otvaranja tradicionalne manifestacije ‘Dani Tolise’ otvorena je izložba fotografija Foto kluba Orton iz Orašja koji vodi mlada i nadarena Tea Pejić

Za književnu nagradu “Fra Martin Nedić”, koja se tradicionalno dodjeljuje u sklopu manifestacije Dani Tolise, ove godine prijavila su se 23 autora s 25 književnih djela. Na natječaj su se prijavili autori iz BiH, Hrvatske, Slovenije, Austrije i Švedske. Prvo mjesto zauzeo je Igor Divković za zbirku pjesama ‘Relativno apsolutno’, na drugom mjestu je Đulijen Iden Bušić s romanom ‘Živa glava’, a treće mjesto pripalo je zbirci pjesama ‘Uviranja’. Pobjednik je nagrađen novčanom nagradom, a također je dobio i plaketu s likom fra Martina Nedića, a drugoplasirani i trećeplasirani dobivaju priznanja od Zaklade “Terra Tolis” i prigodni dar. Divković je u knjizi dokazao da je majstor koji u talionici riječi zna iskovati stih koji će biti čvrst, jasan, sjajan, nepokolebljiv i prema tome nepobjediv kada se nađe na poprištu prokušavanja snage riječi. Zbirku je podijelio u četiri poetska ciklusa, a svaki je posvetio nekome od poznatih pjesnika. Prvi Ivanu Slamnigu, drugi Velimiru Hlebniku, treći Vladi Gotovcu i četvrti fra Grgi Martiću. - Na natječaj sam se javio zovom zavičaja i ova mi je nagrada vrlo draga. Često se povodim stihovima ‘čim negdje odeš, zavičaj te traži i ma gdje bio, zavičaj će znati kako natrag da te sebi vrati’. Manifestacija me ugodno iznenadila, prije svega minucioznošću i organizacijom i vrijedna je hvale, jer je umjetnost danas prilično zapostavljena, istaknuo je Igor Divković kojem je nagradu uručio predsjednik UO Zaklade ‘Terra Tolis’ Mario Oršolić.

“Dani Tolise“ iznjedrili su i neke nove sadržaje. Uz epitete čuvara tradicijske i folklorne baštine posavskoga kraja, jednakom mjerom biranim sadržajima okupljaju mlade. Oko OO na čelu s Marijom Oršolićem okupilo se oko 100 mladih volontera. U okviru programa otvaranja manifestacije otvorena je izložba fotografija Foto kluba Orton iz Orašja. Izložbom se ujedno predstavio i Foto klub Orton koji vodi mlada i nadarena Tea Pejić. - Bila je teška zadaća odabrati najbolje fotografije jer se kod nas malo ljudi bavi fotografijom ali su stvarno svi kvalitetni, kazala je Tea. Sadržaji manifestacije “Dani Tolise“ prožeti su i mirisima posavskih delicija, ali isključivo po starinskim stogodišnjim receptima. Četiri vrijedna bake: Janja i Luja Nedić, Manda Vukić i Anđa Nedić spremaju slastice: listariće, pite, modlice, krafne… - Ja ovo radim otkako sam se udala jer kada dođeš u brojnu familiju moraš znati kuhati. Danas je drukčije. Mladi više vole druga jela, ali pokušavamo i njih naučiti ovim našim receptima, kazala je baka Janja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?