francuska

I brat zločinca je islamist, u autu mu našli eksploziv

'An undated and non-datelined frame grab from a video broadcast March 21, 2012 by French national television station France 2 who they claim to show Mohamed Merah, the suspect in the killing of 3 para
'HANDOUT'
23.03.2012.
u 21:00

Merah je bio i na američkom popisu opasnih osoba kojima je zabranjeno ukrcavanje u zrakoplov zbog sumnje da bi mogao izazvati teroristički napad.

Dan nakon smaknuća zločinca Muhammada Meraha (23), koji je ubio troje židovske djece i učitelja te tri vojnika, u Francuskoj se ne smiruju strasti. Javnost se pita je li se tragedija mogla izbjeći kada se zna da je hladnokrvni ubojica sedam osoba godinama bio pod paskom francuskih vlasti, a sada je otkriveno da je Merah bio i na američkoj "crnoj listi" osoba kojima je zabranjeno ukrcavanje u zrakoplov zbog sumnje da bi mogao izazvati teroristički napad.

– Nije bilo nijednog elementa koji bi dao za pravo da uhitimo Meraha prije nego što je počinio seriju ubojstava – kazao je u petak francuski premijer François Fillon za radio RTL.

"Ovo je pravna država"

Fillon je naglasio kako zakon ne dopušta da se bez odluke pravosudnih organa stalno prati netko tko nije počinio kriminalno djelo.

– U zemlji kao što je naša ne smijemo stalno nadzirati, bez odluke pravosuđa, nekoga tko nije počinio kriminalno djelo. Živimo u pravnoj državi – naglasio je Fillon.

Premijer je kazao da je francuska obavještajna služba dobro odradila svoj posao jer je identificirala Muhammada Meraha kada je putovao u Afganistan i Pakistan i nadzirala ga onoliko dugo koliko je bilo potrebno da zaključe da deklarirani član Al-Qa'ide nije opasan. Ministar vanjskih poslova Alain Juppé izjavio je pak da vlasti trebaju ispitati je li u ovome slučaju bilo propusta u radu obavještajne službe.

Obitelj u pritvoru

Francuska je policija produljila pritvor majci i bratu Muhammada Meraha. Protiv uhićenih članova Merahove obitelji, osumnjičenih za prijestupe povezane s terorizmom, pokrenuta je istraga i oni mogu biti zadržani u pritvoru četiri dana radi ispitivanja, dakle do nedjelje ujutru.

Policija i tužitelji priopćili su da je i Merahov brat Abdelkader Merah (29) radikalni islamist i da su u njegovu automobilu pronađeni tragovi eksploziva.

– Pripadnost nekoj salafističkoj organizaciji samo po sebi nije kršenje zakona. Ne treba miješati religiozni fundamentalizam i terorizam iako znamo što to spaja te dvije pojave – kazao je premijer François Fillon.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?