5500 galaksija

Hubble snimio 'najdublju' fotografiju svemira ikad

Svemir, Hubble
NASA
27.09.2012.
u 18:00

Fotografija je nastala u kombinaciji s drugim fotografijama teleskopa Hubble snimljenima tijekom deset godina

NASA-ini astronauti snimili su najudaljeniju fotografiju svemira ikad uz pomoć teleskopa Hubble. Nazvana \"eXtreme Deep Field\" ili XDF, fotografija je nastala u kombinaciji s drugim fotografijama teleskopa Hubble snimljenima tijekom deset godina.

NASA je i prije snimila fotografiju Hubble Ultra Deep Field koja prikazuje malo područje svemira u zviježđu Fornax, a nastala je iz Hubbleovih podataka koje je snimio tijekom 2003. i 2004. godine. Tijekom sati promatranja i izmjenjivanja svjetla, prikazane su tisuće galaksija, onih koji su blizu, ali i onih puno udaljenijih, zbog čega je to dosad bila \"najdublja\" fotografija svemira svih vremena.

No, nova fotografija XDF još je osjetljivija, prikazuje čak 5500 galaksija. Najslabije osvijetljena galaksija na fotografiji udaljena je na desetke milijardi svjetlosnih godina. Na fotografiji su vidljive spiralne galaksije koje sliče našem Mliječnom putu ili susjednoj Andromedi.

Prikazane su i velike i mutno-crvene galaksije koje više ne proizvode zvijezde, ali i one slabo vidljive žute koje su tek u svom usponu.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?