Zamjena udjela

HT i HP Zagreb trguju s mostarskim tvrtkama

Pošta
20.02.2013.
u 10:43

Prema planu T-HT bi se odrekao svoga udjela od 30% u HP Mostaru zbog 5,23% HP-a Zagreb u HT Mostaru, te bi dodatno platio tržišnu vrijednost

Hrvatski telekom iz Zagreba i Hrvatska pošta Zagreb otvoreno pregovaraju nekoliko mjeseci o zamjeni udjela u Hrvatskom telekomu iz Mostara, odnosno Hrvatskoj pošti Mostar što se procjenjuje dobrim ‘dealom’ za nastavak poslovanja ovih dviju kompanija. U T-HT-u u Zagrebu jučer su samo rekli ‘bez komentara’ na naš upit oko autentičnosti navoda da su pregovori u završnoj fazi i da bi trebali rezultirati skorim potpisom ugovora. Isto su poručili i iz Hrvatske pošte Zagreb.

Razdvajanje kompanija

Bivši HPT Zagreb imao je udjele u bivšem poduzeću Hrvatskoj pošti i telekomunikacijama iz Mostara. Kako se u međuvremenu dogodilo razdvajanje ovih kompanija u Zagrebu, odnosno Mostaru HT i HP Zagreb su ostali suvlasnici u dvjema kompanijama. Zbog toga nisu razvijali ‘core business’ u tvrtkama u Mostaru koje nisu kompatibilne s njihovim poslovima. Prema informacijama pregovara se provedba zamjene dionica Hrvatske pošte Zagreb u Hrvatskom telekomu iz Mostara s udjelom od 5,23% za dionice THT Zagreb koje ima u Hrvatskoj pošti Mostar, a razlika bi se trebala platiti u novcu. 
Hrvatska pošta Zagreb ima 5,23% dionica u Hrvatskim telekomunikacijama d.d. Mostar, Vlada FBiH 50,10%, THT Zagred 39,10%, HP Zagreb 5,23% i mali dioničari 5,57%. Valja reći kako HP Zagreb nema nikakvih upravljačkih prava niti člana Nadzornog odbora. Te dionice oni bi ustupili THT Zagreb koji ima 39,10% čime bi oni izašli na skoro 45% dionica, i njima bi trebalo još oko 5% dionica koje imaju radnici, ili kupe li od države nekoliko posto dionica, postali bi većinski vlasnik Hrvatskih telekomunikacija d.d. Mostar, s 50% plus jedna dionicu, o čemu se, navodno, također razgovaralo s predstavnicima Vlade Federacije BiH. HP Zagreb bi zauzvrat dobio tridesetak posto dionica koliko THT Zagreb ima u HP Mostaru, i još novca. Uz to HP Zagreb bi u HP Mostar značajnije ušao i pokušao tvrtku dovesti u red, ili bi tražili da izađu i prodaju sve svoje udjele u HP Mostar, jer HP Mostar ove godine bilježi gubitak od milijun i pol maraka.

Pokušaj ujedinjenja

Nakon završetka razmjene udjela obje kompanije bi se bavile svojim osnovnim poslom vezanim uz telekomunikacijske odnosno poštanske usluge. Po navodima naših izvora u HP Mostaru odnosno HT-u upravo suprotstavljene vizije razvoja ne pridonose daljem razvoju ovih kompanija. Problematično je utoliko što dio vlasti u FBiH ne radi u interesu dviju kompanija stalno poturajući inicijativu oko ujedinjenja federalnih kompanija. To sada nije moguće zbog statusa dioničkih društava i jer ne postoji mogućnost da određene kompanije imaju privilegirani status oko kupovine udjela prečom kupnjom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?