ZBOG ZLOČINA

Hrvatski logoraši traže smjene u Ministarstvu branitelja

posjet logoru Stajićevo
Davor Javorović
21.07.2011.
u 09:17

Hrvatski logoraši su istaknuli kako je novi ministar branitelja FBiH okružen ljudima koji imaju zločinačku ratnu prošlost

Hrvatska udruga logoraša Domovinskog rata u Bosni i Hercegovini jučer je uputila pismo svim hrvatskim zastupnicima u federalnom i državnom Parlamentu. - Probleme bivšim hrvatskim zarobljenicima stvaraju i prave institucije vlasti u Bosni i Hercegovini i Federaciji BiH, svojim nezakonitim i protupravnim radom i djelovanjem - stoji na početku pisma hrvatskih logoraša. Ovim je putem jako naglašen problem suradnje s Tužiteljstvom BiH i drugim pravosudnim tijelima ove države.

Negiranje zločina

- Oni pokušavaju naći olakotne okolnosti za zločine nad Hrvatima, tretiraju najniže rangirane osobe u lancu odgovornosti, negiraju postojanje logora za Hrvate, minimiziraju ratne zločine u logorima. Za sve navedeno imamo i brojne dokaze - naglašava se u pismu koje potpisuje predsjednik spomenute udruge Mirko Zelenika. Hrvatski logoraši su posebno ogorčeni zadnjim kadrovskim rješenjima u federalnoj Vladi, gdje su svoje mjesto našli oni koji su tijekom rata mučili Hrvate u logorima Armije BiH. - Novi problem koji dolazi iz Ministarstva branitelja Federacije BiH odnosi se na ministra koji je za svoga savjetnika imenovao bivšeg zapovjednika koncentracijskog logora za Hrvate u Bugojnu. I ovo je dokaz da Tužiteljstvo tolerira ratne zločine u logorima gdje su žrtve bili Hrvati. Ovo je veliko poniženje za hrvatske logoraše, za svakog hrvatskog čovjeka, za hrvatsku politiku. Novi federalni ministar branitelja je od svoga prethodnika naslijedio predstojnika ureda, osobu koja je imala značajnu ulogu u koncentracijskom logoru u Travniku. Pitamo se može li ostati osoba na čelu Federalnog ministarstva branitelja, koja je okružena logorskim dželatima, kao najbližim suradnicima - pitaju se hrvatski logoraši.

Rad vlasti

Oni su istaknuli i kako su zadnjih nekoliko godina bili sustavno šikanirani od Federalnog ministarstva branitelja te kako su članovi njihove udruge sustavno progonjani kada bi tražili svoja prava. Iz Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata u BiH zatražili su od hrvatskih zastupnika da pokrenu sva ova pitanja pred federalnim i državnim parlamentom i javnosti kažu tko su ti ljudi koji već godinama sustavno progone hrvatske logoraše i negiraju činjenicu da su u BiH postojale stotine logora Armije BiH u kojima su Hrvati mučeni i ubijani.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?