APSURD

Hrvatski logoraš preminuo čekajući invalidninu

invalid
VL FOTO
07.10.2010.
u 09:07

Bošnjacima za par dana zatočeništva invalidnost 70 posto, a Hrvatu koji je bio u logoru - invalidnost ukinuta

Punih osam mjeseci Ivica Grabovac proveo je u zloglasnom logoru “Stadion” u Bugojnu. S 294 zatočenika u vrlo teškom zdravstvenom stanju razmijenjen je 19. ožujka 1994.

Preživio strahote

Grabovac je uspio preživjeti strahote logora “Stadion”, ali ne i torture raznoraznih povjerenstava za ocjenu invalidnosti koje su mu ukinule status ratnog vojnog invalida. Mjesec dana nakon što je ostao bez invalidnine, Grabovac je preminuo. Ivica Grabovac, sin Drage, rođen 17. travnja 1960., prvostupanjskim je rješenjem, na temelju višemjesečnog zatočeništva u “Stadionu”, dobio status ratnog vojnog invalida, a invalidnost mu je procijenjena na 30 posto. U postupku revizije liječničko povjerenstvo odlučilo mu je smanjiti postotak invalidnosti ispod 20 posto, odnosno potpuno ukinuti invalidnost.

Time je izgubio ionako mizerno primanje od 50 KM koje je kao 30-postotni invalid imao, a koje je, kažu u bugojanskoj HVIDR-i, bilo jedini stalni izvor prihoda ovom bivšem logorašu i povratniku u Bugojno. Nakon što mu je ukinuta invalidnost, Grabovcu je ostavljena mogućnost žalbe pred Županijskim sudom u Novom Travniku, koju je on iskoristio. Sud je presudom od 26. veljače prošle godine postupak vratio na početak. Županijska uprava za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata 16. ožujka ove godine donosi rješenje kojim potvrđuje da se Ivici Grabovcu ne priznaje status ratnog vojnog invalida. Mjesec dana nakon donošenja ovakvog rješenja, koje je potpisao Esad Crnica, direktor Uprave, Ivica Grabovac je preminuo. Bitku za preživljavanje u zloglasnom logoru “Stadion” je dobio, ali ne i bitku za dokazivanje invalidnosti. U HVIDR-i i Hrvatskoj udruzi logoraša Bugojna ogorčeni su ovakvim odnosom prema svojem preminulom članu.

Dvostruka mjerila


Tvrde da glavnu riječ u povjerenstvima vode Bošnjaci koji jedna mjerila primjenjuju prema bošnjačkim, a sasvim druga prema hrvatskim invalidima i logorašima. Kao primjer dvostrukih mjerila u HVIDR-i navode činjenicu da su Bošnjaci koji su nekoliko dana bili zatočeni u podrumu hotela Akvarius u Bugojnu dobili status 70-postotnih invalida rata, a preminulom Grabovcu, primjerice, invalidnina je ukinuta iako je punih osam mjeseci bio zatočen u zloglasnom logoru “Stadion”. “Mi u udrugama smo ogorčeni ovakvim odnosom prema našim invalidima i bivšim logorašima. Za konkretan slučaj Ivice Grabovca ne krivimo samo Bošnjake koji imaju glavnu riječ u povjerenstvima za ocjenu, nego i naše političare koji su to dopustili”, kaže Miroslav Zelić, predsjednik bugojanske HVIDR-e.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?