REGISTAR POSTROJBI

Hrvatske udruge traže da vojnici dokažu vojni put

invalidi
VL FOTO
31.01.2012.
u 09:18

Parlament je naložio da se formira registar branitelja, ali ova odluka još nije ispoštovana niti se o njoj govori

Prije četiri godine Parlament je dobio odluku o izradi registra branitelja. Samo na ovaj način može se riješiti pitanje o tome kako je na kraju rata bilo 180 000 pripadnika HVO-a i Armije BiH, a danas ih imamo oko pola milijuna. Ipak, vlasti još uvijek nisu ništa učinile po ovom pitanju. Udruga organizatora otpora HVO-a već je desetak puta zatražila od nadležnih institucija da se ovaj proces pokrene, ali odgovor na njihov zahtjev nikada nije stigao.

- Mi tražimo da se prvo uradi registar postrojbi koje su djelovale u ratu. Ako je netko bio vojnik, onda treba imati i ratni put i morao je pripadati nekoj od postrojbi. Samo na taj način možemo doći do pravih podataka o sudionicima u prošlom ratu i s popisa izbaciti one koji nisu bili dio vojne komponente - rekao nam je Dragan Pinjuh, tajnik Udruge organizatora otpora HVO-a. On poručuje kako bi trenutačnu ilegalnu reviziju koja se provodi treba obustaviti dok se pitanje registra ne riješi. - Mi prvo trebamo vidjeti tko je bio u postrojbama, a tek onda gledati tko je stradao na prvoj crti bojišnice. Proces formiranja registra se može završiti u jako kratkom roku, mi smo naveli da je dovoljno mjesec dana. Neka svaki branitelj dostavi potrebnu dokumentaciju, a zapovjednici postrojbi su tu da kažu tko je bio pod njihovim zapovjedništvom, a tko ne, poručio je Pinjuh. Očito nekome u Federaciji ne odgovora da se ovaj proces dovrši i da se ozbiljno pristupi rješenju ovoga problema, zaključio je Pinjuh.

Nedavno su pojedini predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata izrazili negodovanje zbog činjenice kako bivši pripadnici HVO-a moraju dokazivati svoj ratni put kako bi dobili određene statuse, dok bošnjačka komponenta nije morala obaviti taj dio posla. Poručili su kako su upravo na taj način Bošnjaci u prava vojnih stradalnika ubacili veliki broj civila, pa danas se dolazi do podatka kako su Armija BiH i HVO imali ukupno 500 000 pripadnika.

- Oni koji su zaista stradali na bojišnici trebaju imati privilegije i zakon im to treba omogućiti. Kroz registar bi se došlo do pravih podataka o braniteljima, a oni koji nisu bili pripadnici potrojbi i ne trebaju imaju prava i ne bi bilo potrebno da se vrši revizija na ovakav način. Sadašnju praksu treba obustaviti i krenuti pravim putem kako bi se ovaj problem riješio, poručili su hrvatski branitelji. Federalni ministar za pitanja branitelja Zukan Helez i dalje se ne obazire na pozive hrvatski braniteljskih udruga i nastavlja s praksom šikaniranja branitelja kakvu je imao i njegov prethodnik Zahid Crnkić.

Komentara 8

CI
cinbenik
13:50 31.01.2012.

Retro-aktivni upis branitelja,pa tako i HVOa, na HDZe nacin su upravo i podrzavale udruge koje je i instalirao HDZe svugdje pa tako i HVO.Svi oni koji se nisu slagali sa takvim djelovanjem udruga nisu mogli biti na duznostima tih istih udruga i pored toga sto im je to pripadalo \"po ratnom putu\" koji su mnogi predlagali ali se nije svidjao i nije isao na ruku HDZeu jer su mnogi obavljali braniteljske \"duznosti\" u inozemstvu,a iz Bih i u Zagrebu,tako da je doslo do ustroja koji bi odgovarao samo izbornom inzinjeringu te stranke koja sebe bez prava naziva prestavnikom branitelja.Svi oni koji su ujedno bili za HDZe ,a po popisu su branitelji su se zalagali za to.Sada logicki sve dolazi na naplatu,ali i na stetu ponovo pravih branitelja,pa tako i ta revizija koja ipak daje nekakve rezultate,za razliku od onih bombasticnih revizija (5-7) putaali bez uspjeha...............

CI
cinbenik
13:57 31.01.2012.

Najvecu odgovornost upravo snose udruge za robstvo pod HDZeom,a sada ponovo zbog politike i zelje HDZea,a i na zahtjev,vrse pobune koje nece piti vodu jer je stvaran broj nelegalnih i branitelja i invalida,pa ispada da traze nesto sto upravo njima ide u prilog \"istina o domovinskom ratu\"gdje sigurno pravi branitelji netreba da strahuju i trebali bi se osjecati ponosnije,pa bi tako i imali tezinu ako se stvarno zakidaju stvarni branitelji i pomoci im svojim autoritetom koji do sada nisu imali,a zbog robstva HDZeu.............................

BR
brođo
09:57 31.01.2012.

Nekome odgovara, a zna se kome, onima na vlasti i onima koji raspoređuju sredstva da se ne objavi registar jer bi se tek onda vidjelo koliko para kradu na ime populacije udruga branitelja. Ja prvi, a vjerujem da ni jedan istinski vojnik-branitelj koji je bio na bojišnicama nema čega da se stidi pa ni toga da mu se ime objavi u registru sa podacima od kad do kad je bio, i gdje je ko nastradao. Inače jedan sam od mnogih koji ne ostvaruju nikakva prava na osnovu pripadnosti HVO-u, a hvala bogu i netreba mi, ali me boli jer mi je jedan dio tog vremena neko ukrao, nema ga u evidenciji.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?