Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Hrvatska za Hrvate u BiH izdvaja 19,2 milijuna maraka

Zastupnik dijaspore u Saboru Milijan Brkić je rekao da je od brojki važnija svrha pomoći
24. travnja 2012. u 09:49 1 komentara 3 prikaza
brkic
Foto: VL FOTO

Hrvatska će u 2012. godini za Hrvate u BiH izdvojiti 19,2 milijuna KM, a približan iznos će iz hrvatskog proračuna biti izdvojen i u iduće dvije godine. Izdvajanje novca za Hrvate u BiH devedesetih je bilo kritizirano zbog netransparentnosti i količine sredstava koja su završavala u zapadnoj Hercegovini. No, nakon političkih promjena u Hrvatskoj, Hrvati u BiH su gotovo prepušteni sami sebi, a novac iz Hrvatske je odlazio kulturno-umjetničkim društvima u BiH, piše Tportal.hr.

Nakon donošenja Zakona o odnosima Republike Hrvatske sa Hrvatima izvan ove zemlje, koji je donesen u Hrvatskom Saboru, novac bi se trebao ulagati u projekte obrazovanja, zdravstva i gospodarstva. Hrvatski premijer Zoran Milanović je nedavno bio u posjeti BiH, a tom prilikom je obećao da će nastaviti dobre projekte bivše vlade te je spomenuo ulaganja u bolnice i Sveučilište. Osim toga, rekao je da se novac neće rasipati, jer je primijetio da je pomoć za Hrvate u BiH ranije bila \"previše\" raspršena, a dodao je i da kontrola sredstava mora biti rigoroznija.

Zastupnik dijaspore u Saboru Milijan Brkić je rekao da je od brojki važnija svrha pomoći. On smatra da je pomoć bila previše humanitarnog karaktera i raspršena na mnogobrojne sitne kulturne projekte, te da su potrebni projekti koji potiču razvoj, zapošljavanje, izgradnju bolnica, Sveučilišta, škola, staračkih domova i slično. Dodao je da su hrvatska područja u BiH najznačajnije izvozno tržište Hrvatske i da ova zemlja svojom podrškom samo vraća dio onoga što je zaradila u BiH.

  • cinbenik:

    Puno vaznije od pomoci iz RH,je utvrditi tacan iznos,put i korisnike dosadasnjih dolazaka pomoci Hrvatima BiH.Zatim je takodje vazno utvrditi krivnju koja je dovela Hrvate Bosne u sadasnju poziciju,prepoznati krivce i javno objelodaniti da narod nezivi u zabludi.......................................Navodi u texstu ... prikaži još! su vjerovatno tacni,da je najvise srestava zavrsilo u HDZe regiji,a u kojoj i jesu \"sveHrvatske\" institucije,osim katolicke crkve.....................................To sigurno nije slucajno....................Sve vazne ustanove nose predznak HDZe regije(eronet,Mostarske ceste..............fakulteti)...............Sve bi to trebalo utvrditi da se nova srestva mogu usmjeriti onima koji su platili ovakvu politiku,Hrvatima Bosne,a ne kao do sada stvoriti od njih bespomocne ekonomski i politicki i ovisnike o HDZe regiji....................Tek kada se sve rascisti i objelodani onda mozemo pricati o pravoj pomoci,a ne pomoci po birackom tijelu...................Cudno je i to da ova \"udbaska\" vlast za koju su rekli da vise nece pomagati BiH Hrvate to nastavlja i pored toga sto skoro da nisu dobili niti jedan glas..................ZNA SE