Dan državnosti

Hrvatska slavi Dan državnosti! Središnja proslava u Vukovaru

oltar domovine (1)
Foto: davor Puklavec/PIXSELL
1/14
25.06.2011.
u 09:54

Na Oltar domovine vijence su položili predsjednik Josipović, izaslanstvo Vlade, na čelu s predsjednicom Jadrankom Kosor te izaslanstvo Sabora na čelu s predsjednikom Lukom Bebićem

Hrvatski državni vrh povodom Dana državnosti položit će cvijeće i zapaliti svijeće na više spomen obilježja hrvatske neovisnosti. Program obilježavanja 20. godina hrvatske neovisnosti započeo je na Medvedgradu gdje su na Oltar domovine vijence položili predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, izaslanstvo hrvatske Vlade, na čelu s predsjednicom Jadrankom Kosor te izaslanstvo Hrvatskog sabora na čelu s predsjednikom Lukom Bebićem.

Nakon toga vijence će položiti i na Spomen obilježju Zid boli na groblju Mirogoju, kod Središnjega križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata te na grobu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Predsjednik Josipović položit će vijenac i na grobu Narodnih heroja te na grobu Ivice Račana, a izaslanstva državnog vrha odat će počast i  kod zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

Nakon toga u Crkvi sv. Marka služit će se misa zadušnica za sve poginule hrvatske branitelje i žrtve Domovinskog rata koju će predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, a s druge strane Markova trga uslijedit će svečana sjednica Vlade Republike Hrvatske, uz nazočnost  predsjednika Josipovića i predsjednika Sabora Luke Bebića koji će održati počasni govor.

Središnja proslava u Vukovaru

Prigodnim programom u povodu Dana državnosti Republike Hrvatske u vojarni 204. vukovarske brigade obilježit će se završetak školovanja polaznika vojnih izobrazbi Hrvatskog vojnog učilišta (HVU) 'Petar Zrinski' za potrebe Oružanih snaga. Program će započeti polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća izaslanstva vojnih škola HVU 'Petar Zrinski' na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata i Ovčari, nakon čega će u vukovarskoj župnoj crkvi Sv. Filipa i Jakova biti služena misa zahvalnica . Nakon mise, vijenci će bit položeni i kod Križa na ušću Vuke u Dunav.

Središnja svečanost obilježavanja promocije polaznika vojnih izobrazbi u Vukovaru održat će se u vojarni 204. vukovarske brigade s početkom u 15.30 sati i tom će prigodom biti podijeljene diplome četrnaestorici polaznika 13. naraštaja Ratne škole 'Ban Josip Jelačić', nagrade i pohvale najboljim polaznicima, nastavniku i instruktoru. Svečanosti će nazočiti predsjednik Josipović, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić i premijerka Jadranka Kosor, koji će se polaznicima obratiti prigodnim govorom.

Uoči svečane promocije polaznika, hrvatski državni vrh položit će vijence i zapaliti svijeće kod spomen obilježja na mjestu masovne grobnice na Ovčari te Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata. Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić s izaslanstvom i predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor s izaslanstvom nazočit će i koncertu Orkestra OS RH i Klape 'Sveti Juraj' u dvorcu Eltz.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije