DOKUMENTI

Hrvatska putovnica ostaje najpopularniji dokument u regiji

vize
VL FOTO
10.11.2010.
u 11:33

Ukidanje viza za građane Bosne i Hercegovine ne odnosi se na četiri zemlje Europske unije

Nakon skoro dva desetljeća ogroman broj građana BiH osjetit će sredinom idućeg mjeseca mogućnost slobode kretanja izvan granica BiH i susjednih zemalja. Ipak, broj zemalja u koje će vlasnici bh. putovnica moći putovati bez vize još uvijek je znatno manji od popisa zemalja za koje nositelji hrvatske putovnice putuju bez ikakvih ograničenja.

Samo biometrijske

Tako se ukidanje viznog režima za vlasnike bh. putovnica odnosi samo na zemlje potpisnice Schengenskog sporazuma, a to su 22 članice Europske unije te Norveška, Island i Švicarska. Ukidanje viza ne odnosi se na četiri zemlje EU-a, a to su Velika Britanija, Irska, Bugarska i Rumunjska. U sve četiri ove zemlje državljani Hrvatske, odnosno osobe koje posjeduju hrvatsku putovnicu, mogu putovati bez viza. Da su hrvatske putovnice još uvijek u prednosti u odnosu na bosanskohercegovačke biometrijske putne isprave, potvrđuje i podatak da za hrvatske državljane ne trebaju vize za ulazak u Kanadu, Brazil, Argentinu i neke druge države. Iako ne jamče slobodno putovanja kao hrvatske, nove bosanskohercegovačke putovnice ipak pružaju znatno veće mogućnosti nego dosadašnje, “obične” putovnice. Moraju toga biti svjesni i građani, te posebno obratiti pozornost na podatak da se vizna liberalizacija odnosi samo na vlasnike biometrijskih putovnica. Oni koji ne izvrše zamjenu putovnica i dalje će prilikom putovanja u zemlje potpisince schengenskog sporazuma morati podnositi zahtjev za izdavanje vize. Usto, građani moraju biti svjesni i drugih ograničenja, a i domaće institucije i europski dužnosnici u prvi plan ističu to da ukidanje viza ne znači i stjecanje prava na rad u zemljama EU.

Rizik je još veliki

Naprotiv, restrikcije u tom pogledu i dalje vrijede, pa svi oni koji se odluče ignorirati ova upozorenja i zaposle na crno u nekoj od zemalja EU-a, riskiraju višegodišnju zabranu ulaska na prostor Unije. Ista sankcija prijeti i onima koji zanemare uvjet po kojem bh. građani mogu tijekom pola godine provesti najviše tri mjeseca u državama schengenske zone. Po isteku tog vremena iduća tri mjeseca ne mogu se vraćati u te države. Potpuno ista pravila važe i za državljane Albanije, ali i država kojima su prije godinu dana ukinute vize, a to su Crna Gora, Srbija i Makedonija. Njihova iskustva govore da je bezvizni režim najviše koristi donio poslovnim ljudima, turistima i građanima koji posjećuju rođake u EU-u.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?