Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Hrvatska nudi NATO-u pomoć i angažman u libijskoj akciji

Nema govora o vojnom angažmanu Hrvata u Libiji, a još nitko od naše zemlje nije zatražio ni da primi brojne izbjeglice koji iz sjeverne Afrike dolaze u Europu
13. travnja 2011. u 10:00 0 komentara 5 prikaza
libija
Foto: Reuters/Pixsell

Hrvatska će se angažirati u humanitarnoj akciji u Libiji. Ministri obrane Davor Božinović i vanjskih poslova Gordan Jandroković u svakodnevnom su kontaktu i razmatraju različite scenarije pomoći Libiji, doznajemo iz diplomatskih izvora. Za dan-dva završit će “snimanje” situacije te će NATO-u ponuditi više konkretnih opcija, a u dogovoru s njima izabrat će optimalnu. Nema govora o vojnom angažmanu, niti je do sada itko od Hrvatske zatražio čak ni primanje izbjeglica koji iz sjeverne Afrike dolaze u Europu.

Procjenjujemo stanje

Trenutačno na hrvatskoj strani traje “snimanje” stanja i izrada procjena. Kad hrvatska strana utvrdi da je spremna, a to bi moglo biti već danas, s partnerima iz NATO-a naći će se rješenje, odnosno utvrdit će se koje su potrebe NATO-a. Zasad još nema naznaka koja bi se komponenta koristila u humanitarnoj pomoći – vojna, policijska ili pak humanitarnih profesionalaca. No već sad se zna da NATO ne očekuje previše od Hrvatske jer se vodi njezinim mogućnostima male zemlje. Dobar je primjer angažman u Afganistanu, koji je postao prizma kroz koju se gleda angažman Hrvatske. Naša je zemlja onamo poslala tristotinjak vojnika i policajaca – što je, svjesni su u NATO-u, za Hrvatsku optimalan broj – koji izvrsno odrađuju svoj posao u kompleksnoj situaciji.

Pomoć Libiji zasigurno ima više komponenata. Hrvatska je od zemlje primateljice pomoći postala zemlja koja pomoć nudi. Uostalom, baš zbog bliske povijesti Hrvatska je osjetljiva na humanitarna stradanja. S druge strane, sudjelovanje u bilo kakvoj humanitarnoj akciji, a posebno u ovoj – treba podsjetiti da je Hrvatska glasala za rezoluciji UN-a za uvođenjem zone zabrane leta – uvijek pozitivno odjekne među partnerima. Postoje i nagađanja da bi angažman u Libiji ubrzao završetak pregovora s EU, no diplomatski izvori u takvu opciju ne polažu previše nade.

Skup članica NATO-a


O angažmanu u Libiji, kao i o temama jugoistoka Europe te BiH, razgovarat će se na dvodnevnom skupu zemalja članica NATO-a u Njemačkoj koji počinje sutra. Hrvatsko izaslanstvo predvodit će ministar Jandroković, koji će na marginama sastanaka još jednom razgovarati s kolegama o završetku pregovora s EU.

Nije riječ o lobiranju, već o predstavljanju dosad učinjenog s jasnim rokovima završetka posla u 23. poglavlju, pravosuđu i temeljnim pravima.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Dolaze Tusk, Dzurinda... Diplomatske ak

Dolaze Tusk, Dzurinda...

Diplomatske aktivnosti u vezi sa završetkom pregovora intenziviraju se: potkraj mjeseca u Bruxellesu Hrvatska zatvara dva poglavlja, a to će biti prigoda za detaljniji razgovor s EK. U Zagreb u zajednički posjet stižu i ministri vanjskih poslova Austrije Michael Schpindelegger i Slovačke Mikulaš Dzurinda, nakon toga i poljski kolega Donald Tusk koji se prije nekoliko dana zauzeo za veći angažman EU prema Hrvatskoj.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.