TORONTO

Hrvatska kreditna zadruga prevarila 4000 kanadskih Hrvata

Hrvatska kreditna zadruga
14.09.2010.
u 12:59

Članovi zadruge oštećeni su za najmanje devet milijuna kanadskih dolara - glavni upravitelj zadruge Josip Vinski i dvoje njegovih suradnika uhićeni su, a za četvrtim osumnjičenim se traga.

Više od 4000 ljudi iz hrvatske zajednice u Kanadi izgubit će u prijevari najmanje devet milijuna kanadskih dolara uloženih u Hrvatsku kreditnu zadrugu Toronto, javio je kanadski portal Vancouverite.

Policija je priopćila da je riječ o velikoj hipotekarnoj prijevari u koju je bio uključen upravitelj zadruge Josip Vinski te u kojoj su korist izvukle još tri osobe.

- U lipnju 2010. djelatnici Ureda za prijevare počeli su istragu na temelju sumnje za prijevaru u Hrvatskoj kreditnoj zadruzi smještenoj na adresi Dundas Street West u Mississaugi sa sjedištem u Mississaugi. Istražitelji su utvrdili da su osumnjičeni, uz pomoć glavnog upravitelja Hrvatske kreditne zadruge, pribavili lažne hipoteke na neizgrađenim parcelama u ruralnim dijelovima Ontarija - priopćila je policija.

Malverzacije su se odvijale šest godina - u razdoblju od 2002. do 2008. godine, a članovi zadruge izgubili su oko devet milijuna dolara te po 250 dolara članarine, dok su njihovi depoziti ipak zaštićeni u Ontarijskoj agenciji za osiguranje depozita, potvrdila je kanadska policija.

Policija je prošli tjedan uhitila Vinskog (60) te njegove suradnike Elmu Anicic (36) i Dubravka Hajdarevica (41). Svi su stanovnici Toronta, a optuženi su za prijevaru i udruživanje u kriminalnu organizaciju. Još uvijek se traga za četvrtim osumnjičenim Miroslawom "Mikeom" Anicicem (35) također iz Toronta.

- Miroslaw Anicic dobro je poznat unutar hrvatske zajednice pa policija moli članove zajednice da kontaktiraju istražitelje imaju li ikakve informacije o njemu - navode u kanadskoj policiji.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije