RAZVLAŠTENI DAYTON

Hrvatska i Srbija nemaju utjecaja na odluke strane uprave u BiH

dayton
VL FOTO
24.05.2011.
u 09:56

Šesnaest godina poslije velike sile u potpunosti se odmaknule od temeljnih dogovora koji su doveli do mira u BiH

Zajedno s brojnim izmjenama Daytonskog ili Washingtonskog sporazuma koje su u konačnici uvijek završavale protivno interesima Hrvata u BiH, najveće odstupanje dogodilo se upravo oko fundamentalne činjenice da su sporazum o BiH kao države i miru potpisale, uz BiH, Hrvatska i Srbija. Ove dvije države su, slikovito kazavši, dio najbliže obitelji BiH, no godinama je njihova uloga posve drukčija. Što zahvaljujući agresivnoj prokazivačkoj politici iz Sarajeva koja je stalno i svakoga iz Zagreba i Beograda (doduše osim Mesića) optuživala za miješanje u unutarnje stvari u BiH, ali i samim političarima iz dviju zemalja, ponajprije ranijeg Zagreba, događa se da o sudbini BiH odlučuju zemlje koje imaju povijesne korijene i veze, ali ni izbliza kao njezini prvi susjedi.

Zamjena uloga

Dovoljno je samo prisjetiti se fotografije iz Daytona kada je parafiran, a napose Pariza gdje je potpisan Daytonsko-pariški mirovni sporazum. Tamo su, uz Aliju Izetbegovića kao predstavnika vlasti iz Sarajeva, supotpisnici mirovnog sporazuma bili hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i srbijanski Slobodan Milošević. U drugome redu iza njih stajali su tadašnji predsjednici ili premijeri Španjolske, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Njemačke, Velike Britanije i Rusije. U posljednjih šesnaest godina potpisnici Daytonskog sporazuma Hrvatska i Srbija su posve marginalizirani oko donošenja bilo kakvih odluka, a istodobno, primjerice, Turska je kroz Vijeće za provedbu mira (PIC), ključno tijelo za nadzor provedbe mirovnog sporazuma i koordinacije rada visokog predstavnika ostvarila iznimno velik utjecaj.

Hrvati bez zaštitnika

Članice Upravnog odbora PIC-a Francuska, Italija, Japan, Kanada, Njemačka, Rusija, Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Predsjedništvo Europske unije, Europska komisija i Organizacija islamske konferencije (OIC) koju predstavlja Turska, sada su ključni igrači oko profiliranja svih odluka međunarodne uprave u BiH. Stoga nije ni čudo da su sve dosadašnje odluke unutar Upravnoga odbora PIC-a bile na štetu Hrvata jer jedino ovaj narod kao najmalobrojiji nije imao svoga zaštitnika.

Iz svih izvješća PIC-a poznato je da su Rusija, nerijetko i Francuska bile na strani Srbije. Samo posljednji slučaj uspostave vlasti u Federaciji govori o tome kakav je položaj Hrvata. Naime, bošnjačka strana je preko Turske uspjela posredovati i izlobirati za potvrdu nelegalne vlasti koja je u interesu bošnjačkoga bloka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?