sramotno

Hrvati u Posavini ipak neće biti popisani

Popis
11.10.2013.
u 10:37

Jerković kaže kako popis ne ide onako kako je zakon odredio

Predsjedatelj Kluba Hrvata u Vijeću naroda RS-a Josip Jerković ocijenio je jučer kako je sigurno da neće biti popisani svi Hrvati u RS, ali ni mnogi drugi građani u BiH. Posebno ukazuje na problem Hrvata u Posavini, koji neće svi biti popisani.

Hrvati Posavine

-Smatramo da popis stanovništva ne ide onako kako bi trebao ići. Najveći je problem za Hrvate u Posavini koji većinom nemaju obnovljene objekte, rekao je Jerković. On je podsjetio kako je zakon predvidio da se na jedan poseban način trebaju popisati osobe kojima nisu obnovljeni objekti. -To se još ne čini, a što će biti na kraju ne znamo, jer se na porušenim objektima i kućama nitko ne može popisati - rekao je Jerković u izjavi novinarima u Banjoj Luci. Na ovaj problem prije nekoliko dana je upozorio i dopredsjednik HDZ-a BiH Nikola Lovrinović koji je poručio kako se u RS-u koristi jedna rupa u zakonu. - Ljudi se mogu popisivati kao beskućnici jer im domovi nisu obnovljeni. Ipak, većina popisivača uopće ne želi popisati te ljude - rekao nam je Lovrinović. I dok nastavljaju pristizati apeli o kršenjima prava Hrvata na popisu širom BiH, Agencija za statistiku je jučer priopćila kako nije moguće da nedostaje popisnica, kao što to tvrde u nekim općinama.

Broj popisnica

- Na terenu ima dovoljan broj popisnih obrazaca. Otiskano je 4,600.000 popisnica P1 za osobe, a procjena je da u BiH živi između 3,500.000 - 3,800.000 stanovnika, što znači da je tiskano 20 posto više popisnih obrazaca u odnosu na procjenu. Sve popisnice su, na vrijeme distribuirane u općinska/gradska popisna povjerenstva i dijelom rezerva u entitetske zavode - poručili su iz Agencije za statistiku . Problemima popisa u Mostaru bavi se čak i Krim-policija. Ovaj odjel i dalje istražuje navode o lažnim popisivačima koji su navodno identificirani i nad kojima se trenutačno vrši istraga. Građani su upozoreni da traže od popisivača identifikacijske dokumente.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?