PRIPREMA ZA IZBORE

Hrvati u BiH razmišljaju o svojoj listi za dijasporu

\'izbori\'
Arhiva VL
22.09.2011.
u 11:07

Predstavnici HDZ-a već su s Jadrankom Kosor razgovarali o jedinstvenoj listi

Unutar Hrvatskoga narodnog sabora potaknuta je inicijativa da na predstojećim izborima za Hrvatski sabor ova institucija nastupi samostalno sa svojom listom u 11. izbornoj jedinici. O ovoj inicijativi, koju nam je otkrio jedan od sudionika čelništva Hrvatskoga narodnog sabora, još uvijek nije bilo razgovora na najvišoj razini iako su, tvrdi, vođeni pojedinačni razgovori između pojedinih političkih predstavnika.

Prevaga HDZ-a

U slučaju da se takvo što dogodi, bilo bi to prvi put da skupina hrvatskih stranaka izvan ‘matice’ samostalno odluči krenuti u utrku za glasove u dijaspori, što će posebno biti zanimljivo na prvim izborima na kojima će se zastupnici iz ove jedinice birati na poseban način. Kada je u pitanju ova inicijativa, postavljaju se objektivno dvije velike dvojbe. Prva je kako će se oko svega ponašati dva HDZ-a u BiH, koji su unatoč ratovima u primirjima, do iskrenog savezništva do sada isključivo podupirali liste koje su predlagali u Zagrebu. Na posljednjim saborskim izborima to je čak bila kombinirana lista ‘tri HDZ-a’ na temelju koje je ova stranka u Saboru dobila čak petoricu zastupnika. 
Kako se doznaje, iz HDZ-a u BiH su već s predsjednicom HDZ-a i premijerkom Jadrankom Kosor razgovarali o tome kako organizirati kampanju i koja bi se imena mogla naći na listi.

Slučaj Bandić

U slučaju pak da jedan HDZ odluči poduprijeti listu sestrinske stranke, a drugi pak ostane uz listu HNS-a, onda bi došlo i do novog raskola unutar projekta legitimnog otpora Hrvata u BiH nelegitimnoj platformaškoj vlasti u Sarajevu. Nešto se slično dogodilo na izborima za predsjednika Republike Hrvatske kada su se ovdašnje ključne stranke podijelile između Milana Bandića (naše gore list) i Andrije Hebranga iza kojega je ‘stajala’ mašinerija HDZ-a. Bandić se, međutim, plasirao u drugi krug, a za ovu pobjedu značajno je upravo pridonijela dijaspora gdje je dobio više od 100.000 glasova. 
Druga pak dvojba oko izbora za Hrvatski sabor tiče se vrlo realnih procjena da se dva HDZ-a, a time i najveći broj Hrvata iz BiH koji će glasovati za listu HDZ-a, ponovno nađe na gubitničkoj strani u slučaju pobjede Kukuriku koalicije koju predvodi SDP Hrvatske. Sve dosadašnje procjene i istraživanja, pa čak i koliko bile nategnute i stranački obojene, nagovješćuju zaokret u politici Hrvatske i dolazak ljevice na vlast. 
U tom slučaju, prije svega Hrvatima u BiH bi se više isplatilo rasporediti ‘jaja u najmanje dvije košare’ i u slučaju pobjede jedne ili druge grupacije zadržati vezu s novim vlastima.

Saborski klub

Autonomna pak lista HNS-a iz BiH imala bi mogućnost čak i izravne trgovine oko sastava nove vlasti u Zagrebu, što bi također mogla biti dobitna kombinacija. U slučaju da ponovno u Hrvatski sabor budu izabrani predstavnici pojedinih stranaka iz Hrvatske, oni bi bili tek dio mašinerije bez mogućnosti da nametnu neka od strateških važnih pitanja kako za dijasporu, tako i za Hrvate u Bosni i Hercegovini. Moguća je uspostava i zasebnog kluba za dijasporu čija bi uloga bila daleko veća nego što je sada slučaj, makar kada se tiče zakonodavne vlasti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?