Intervju

Hrvati srednje Bosne su potaknuli osnutak HR HB

Drago Dujmović
28.08.2013.
u 09:34

Hrvati srednje Bosne su prošli klisurama, gudurama, kanjonima, vrhuncima brda i planina noseći sa sobom ranjene i teško bolesne i ništa drugo. Riječ je o klasičnom protjerivanju stanovništva

Herceg Bosna je bila potrebnija Hrvatima središnje Bosne nego Hrvatima Hercegovine, kaže u intervjuu za Večernji list jedan od utemeljitelja Hrvatske zajednice Herceg Bosne Drago Dujmović. Naš sugovornik danas živi u selu Dujmovići, župa Kraljeva Sutjeska. Tijekom rata bio je i predsjednik Kriznog stožera u općini Kakanj.

S ove vremenske distance kako gledate na ulogu Herceg Bosne?

Kad bi bio isti kontekst s ovom spoznajom koja je nakon 20 godina zrelija ponovio bih sve isto. Možda bih danas uradio nešto sadržajnije ili kvalitetnije. No u ono vrijeme smo imali neupitnu prijeteću agresiju koja se kasnije realizirala i imali smo s druge strane nepripremljenu državnu strukturu koja nije imala odgovor na agresiju. Pokazalo se da je osnivanje zajednice i Republike bio neupitno opravdan potez.

 Kakva je bila uloga Hrvata središnje Bosne u stvaranju i funkcioniranju prvo zajednice pa onda Republike Herceg Bosne?

Ne znam koliko će se to nekome svidjeti ili ne, ali Herceg Bosnu su stvarali i Hrvati srednje Bosne. Nama na ovim područjima ona je bila potrebnija nego Hrvatima u Hercegovini koji su u zaleđu imali Republiku Hrvatsku.

 

Ostatak intervjua pročitajte u današnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?