PREGOVORI

Hrvati ne daju svoje pozicije, predsjednici počinju razgovore

čović
VL FOTO
14.03.2011.
u 10:28

Ljubić i Lozančić su odbacili mogućnost da hrvatskim pozicijama u vlastima trguju bošnjačke stranke i određuju Hrvatima koliko bi im mjesta trebalo pripasti u vlasti

Iako je bilo prijedloga da se četvorka dužnosnika iz HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, SDP-a BiH i SDA jučer ponovno nađe u Sarajevu i na kavi dogovori o mogućnost nastavka razgovora oko ustroja vlasti u FBiH, odlučeno je da se sve odgodi za danas, doznaje se od sudionika razgovora koji večer ranije (subota, nap. a.) nisu ni za malo korigirali stajališta oko toga tko treba zastupati Hrvate u institucijama vlasti.

Nepostizanje dogovora


Kako se doznaje iz krugova međunarodne zajednice, zamjenik visokog međunarodnog predstavnika, američki diplomat Roderick Moore u međuvremenu bi trebao obaviti konzultacije s veleposlanicima najvažnijih zemalja Vijeća za provedbu mira (PIC) te s Washingtonom i Bruxellesom kako bi se pokušalo pronaći rješenje jer nepostizanje dogovora vodi Federaciju u ozbiljnu konfrontaciju, ne samo političkih stranaka, nego Bošnjaka i Hrvata. Nakon toga, Moore bi ponovno trebao okupiti stranačke dužnosnike iz dva HDZ-a - Niku Lozančića i Damira Ljubića te SDP-a - Damira Hadžića i Halida Genjca kako bi se provjerio sadržaj programskog dokumenta, a onda ponovno provjeriti stajališta oko ključnog prijepora oko delegiranja za hrvatske pozicije u izvršnoj vlasti. Ne bude li se ovo pitanje moglo pokrenuti s mrtve točke, a što je vrlo izvjesno, onda bi se najvjerojatnije u pregovore uključili predsjednici ključnih političkih stranaka Dragan Čović i Božo Ljubić iz hrvatskoga političkog bloka s jedne strane i sarajevskih stranaka Zlatko Lagumdžija i Sulejman Tihić.

Hrvatske pozicije

Kako su nam otkrili izvori bliski sudionicima razgovora, Ljubić i Lozančić su odbacili mogućnost da hrvatskim pozicijama u vlastima trguju bošnjačke stranke i određuju Hrvatima koliko bi im mjesta trebalo pripasti u vlasti. S druge pak strane, Genjac i Hadžić su sinkronizirano ponavljali da dva HDZ-a ne mogu isključivo odlučivati o hrvatskim pozicijama, na što su Lozančić i Ljubić podsjetili sugovornike kako ove dvije hrvatske stranke imaju više od 90 posto potpore svoga naroda, dok pak SDP i SDA kod Bošnjaka imaju više od 55 posto potpore, pa nitko ne postavlja pitanja trebaju li druge bošnjačke stranke dijeliti ova mjesta. Razgovori su okončani takvim stajalištima da su dvije hrvatske stranke jednoglasno poručile kako popuštanje oko ijedne pozicije znači kapitulaciju ovoga naroda i vodi FBiH u stvaranje bošnjačkog entiteta a čega su glavni protagonisti upravo SDP i SDA. Sudionici razgovora ipak vjeruju da je moguće postići dogovor ukoliko se tek uvaži činjenica da su Hrvati jedan od tri konstitutivna naroda.

Komentara 2

MO
mozel
13:12 14.03.2011.

Koliko se vidi iz ovog izlaganja da je jako \"VRUCE\" pa bi se mogla jednostavno \"otopiti\" zamrznuta HERCEG-BOSNA pa ce biti TRI NARODA.

AN
Ana33
06:32 15.03.2011.

Čoviću i Ljubiću: Ako POPUSTITE sad... Muslimanima... Muslimanskim fundamentalistima... Hrvati i Srbi su STRADALI!!! Vi ste BRANA za buduće nesreće...

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?