Istraživanje

Hrvati 50+: Žive u braku, s dvije bolesti i previše kila, ali su sretni

ples, umirovljenici (1)
Hrvoje Jelavić/PIXSELL
16.03.2013.
u 17:00

Od 100 muškaraca puši ih 27, a od 100 žena njih 20, fizičkom aktivnošću ne bavi se 30% muškaraca i 40% žena

Žive u braku, imaju dvoje djece, ali i dvije kronične bolesti, prekomjerno su teški, muči ih visok tlak, imaju i problema sa spavanjem, osjećaju se i umorno, djeca im žive s njima, često viđaju liječnike, ali su sretni i jedva čekaju novi dan.

Svaki peti živi sam

Sažetak je to rezultata posve novog istraživanja – “Ekonomika starenja u Hrvatskoj” koje su pokrenuli Katedra za demografiju Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, a voditelj je cijelog projekta prof. dr. Anđelko Akrap sa suradnicima. Istraživanje je na 1190 ispitanika starijih od 50 godina u 855 kućanstava u 171 naselju po cijeloj Hrvatskoj, od srpnja do prosinca 2012. provodila agencija GFK, a sa svakim se ispitanikom razgovaralo sat i pol. Rezultati su predstavljeni jučer na okruglom stolu “50+ u Hrvatskoj – izazovi aktivnog starenja”. U Hrvatskoj u dobi od 50 i više godina živi 57% žena i 43% muškaraca. Njih 5% nikada nije sklopilo brak, 70% ih živi u braku, a 20% su udovci/udovice. Svaki peti pojedinac živi sam. Samački život znatno je češći među ženama, svaka treća živi sama, a tek svaki deseti muškarac živi sam.

Najčešće, 44%, ima ih dvoje žive djece, a 12% nema žive djece. Svakoj drugoj osobi liječnik je dijagnosticirao dvije kronične bolesti. Od 100 osoba 27 ih je lošeg ili vrlo lošeg zdravstvenog stanja (iznad 75 godina 50% žena i tek 25% muškaraca lošeg je zdravlja). U kućanstvima koja jedva spajaju kraj s krajem pola je osoba lošeg ili vrlo lošeg zdravlja. K tome, 45% ispitanika ima prekomjernu tjelesnu težinu, a 27% je pretilo. Od 100 muškaraca puši njih 27, a od 100 žena puši ih 20. Svakodnevno alkohol konzumira svaki četvrti muškarac i svaka 15. žena.

U depresiji ih 20 posto

Sportom se uopće ne bavi 30% muškaraca i 40% žena. Liječnik je kod njih 50% dijagnosticirao visok tlak, a kod 20% visok kolesterol. Žene te dobi imaju 50% veće izglede oboljeti od malignih bolesti nego muškarci. Najčešće uzimaju lijekove protiv visokog tlaka i kolesterola, bolova i šećera u krvi. Pola žena i svaki treći muškarac imaju problema sa spavanjem, 40% osjeća se umorno, a više od 20% ima simptome depresije. Više od 40% jednom godišnje posjeti specijalista. Muškarci i žene jednako idu (25%) na preglede za srčane, plućne ili gastroenterološke bolesti. Prvi češće posjećuju i urologa, reumatologa i fizijatra, a žene pohode i oftalmologa. Svaki osmi stanovnik jednom godišnje završi u bolnici.

Među mlađima od 65 godina zaposleno je 43% muškaraca i samo 28% žena. Od ukupnog broja umirovljenika iz uzorka njih 43% ostvarilo je punu starosnu mirovinu, 23% otišlo je u prijevremenu, a 17% u invalidsku. Među zaposlenima 40% ih želi prijevremeno umirovljenje. To da će Vlada smanjiti mirovine prije njihova umirovljenja strahuje njih 70%. Imaju li žive roditelje, više od 40% ispitanika s njima kontaktira svaki dan, dok 50% njih svakodnevno kontaktira s djecom, a 24% prvorođene i 30% drugorođene djece živi s ispitanicima u istom kućanstvu. Od onih koji imaju unuke, njih 43% brine se za njih. Svako treće kućanstvo u posljednjih je godinu dana dalo dar ili potporu vrijednu 1000 kuna, a samo je 10% primilo isti iznos. Ipak, 60% ih je reklo da su većinom sretni, 86% da su zadovoljni životom, a 64% da jedva čekaju novi dan.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?