PRIJEVARA

Hrvate u Ljubuškom i Mostaru popisivali kao Bošnjake

popis stanovništva, portal
Marijan Susenj/PIXSELL
23.10.2013.
u 09:04

U Ljubuškom je u ulici u Vitini promijenjena struktura stanovništva

 

 

Popis stanovništva je od 1. do 15. 10. bio glavna tema u javnosti, a i nakon njegovog završetka povlače se brojna pitanja i određene kontroverze. Večernji list doznaje kako je popisivačica iz Ljubuškog skinuta s pozicije nakon što je u mjestu Vitina pola jedne ulice u kojoj žive Hrvati upisano kao Bošnjaci, dok je u Mostaru jedan popisivač nekolicinu starijih ljudi prevario i upisao ih kao Bošnjake.

Građani bili susretljivi

S obzirom na sve događaje i oko ove situacije kontaktirali smo i Agenciju za statistiku u kojoj su nam dali svoje viđenje situacije. - Što se tiče popisivačice iz Ljubuškog odgovor može dati Federalni zavod za statistiku koji je po zakonu zadužen za terenski rad i koji je jedini nadležan za rješavanje problema na terenu. Agencija za statistiku BiH je zadovoljna odzivom i sudjelovanjem građana u popisu, kao i njihovim odnosom prema ovom važnom statističkom istraživanju. Građani su bili susretljivi i kooperativni. Bilo je i sporadičnih negodovanja građana koja su se uglavnom odnosila na tumačenja metodologije, kažu u agenciji. Na pitanje o fotografijama koje svjedoče da je bilo i popisa stanovništva u kafićima, te o popisnom materijalu koji se prenosio preko granice, u Agenciji su rekli: - Dobili smo samo dopis Granične policije o pronađenim popisnim materijalima kod dva popisivača iz Srebrenice koji su ih pokušali prenijeti preko granice i uputili ih na središnji popisni ured koji je donio zaključak da općinsko popisno povjerenstvo Srebrenice suspendira ta dvoje popisivača i da pokrene prekršajni postupak; da se popisivačica u Srebrenici koja je vršila popis u kafiću, ako je utvrđena odgovornost suspendira; te da Zavod za statistiku RS-a pokrene postupak preispitivanja odgovornosti članova općinskog popisnog povjerenstva Srebrenica. Zbog toga je donesen i zaključak da se u pet popisnih krugova u Srebrenici ponovi popis. Ostale nepravilnosti su pravodobno rješavala popisna povjerenstva lokalne samouprave i entitetski zavodi za statistiku, ističu.

Kontrolni popis

O kvaliteti obuke kažu da je bila kvalitetna. - Obuka popisivača je trajala pet dana i bila je vrlo kvalitetna. U susjednim državama obuka je trajala tri dana, ali statističke institucije u BiH odlučile su da traje pet dana zbog toga što se popis nije održavao 22 godine i što je organizacijski bio zaista složen proces. Kvaliteta obuke bila je slabija samo u slučajevima kada se moralo, zbog poštovanja zakonske odredbe, ispoštovati nacionalna struktura popisivača prema popisu iz 1991., angažirati dodatni kandidati s rang liste. Da bi se izbjegle moguće nepravilnosti, izvršit će se kontrolni popis od 2. do 10. 11.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?