Genijalac

Hrvat iz BiH na svjetskoj listi genijalaca

Dalibor Marinčić
Zoran Grizelj
24.02.2013.
u 12:57

Zanimljivo je spomenuti kako se Marinčić u slobodno vrijeme bavi izradom testova inteligencije. Najviše prostornim testovima. Radi se isključivo o hobiju

Iako na prvi, pa i na drugi pogled djeluje kao sasvim običan prosječan građanin, Dalibor Marinčić iz Tomislavgrada je u punom smislu riječi genijalac. Naime, ovaj skromni i samozatajni čovjek se već godinama bavi rješavanjem najtežih testova inteligencije na svijetu, zbog toga je uvršten u više međunarodnih društava koja okupljaju natprosječno inteligentne osobe. Neka od tih društava su World Genius Directory, International High IQ Society, Torr (145+), sPIqr (153+),..., s verificiranim rezultatom IQ 154 (sd 15), što je približno IQ 186 (sd 24). Njegova priča počinje još u osnovnoj školi, kada je u prvom razredu primijećeno njegovo odstupanje od vršnjaka. Zbog činjenice da su njegove kolege često prepisivale testove od njega, Marinčić je velik broj školskih sati proveo u odvojenoj prostoriji.

“Kada sam bio drugi razred, dolazili su mi četvrtaši na instrukcije, u petom razredu su me htjeli prebaciti u 7”, priča nam Marinčić. Prve testove inteligencije je riješio prije dvanaest godina. I to nije nešto čime se profesionalno bavi, već hobi. “Moje temeljno zanimanje je geodezija i prostor, radim u Elektroprivredi HZ HB kao Voditelj projekta VE Mesihovina, i to je ono od čega egzistiram, a na inteligenciju gledam kao na Božje davanje u vidu talenta. Ne mogu ja to svojatati, to je netko drugi odlučio da imam”, kaže Marinčić.

Znatiželja odmalena

Naglašava kako se rješavanjem testova inteligencije počeo baviti iz znatiželje. “Uvijek je izazov određeni pokretač. Bilo što da radite i čime god da se bavite imate izazove i prepreke na koje nailazite. Kod mene je to jednostavno bila znatiželja koju sam htio testirati kroz izazov kakav pružaju testovi inteligencije visokih raspona. Ne jesam li inteligentan ili ne, već jednostavno gdje sam u svemu tome”, ističe Marinčić. Navodi kako je prošlu godinu saznao za dr. Jason Bettsa koji je kreirao World Genius Directory. “To je svjetski direktorij genijalaca i zaintrigiralo me tko su ti ljudi, čime se bave, što rade. Radi se o ljudima koji su normalni, ali pomalo neobični, svi oni imaju svoju životnu priču. Zanimalo me koji su to testovi koje rade”, priča ovaj zanimljivi Duvnjak. Naglašava kako ih je kontaktirao, radio testove, nakon čega su mu verificirani rezultati. “Važno je naglasiti kako imate različite testove inteligencije, numeričke nizove, prostorne testove, slikovne testove, logičke nizove... To su testovi gdje vam naučeno u životu dijelom pomaže. Koliko, teško je reći, ali najvećim dijelom je primarno ono što je urođeno. Inteligencija nije samo urođeni potencijal već se oblikuje iskustvom i učenjem, to su pokazali noviji testovi, jer mozak je mišić i prilagođava se novim okolnostima i situacijama, spreman je učiti. Inteligencija se razvija. Radio sam različite vrste testova i u svakom od njih visina inteligencije prelazi 140, tako da bi prosječna vrijednost svih tih testova bila IQ 154 po skali sd 15, a to je normirana skala koja se međunarodno koristi. Prema skali sd 24 koja se uglavnom koristi u Europi IQ iznosi oko 186”, priča Marinčić.

Izrada testova inteligencije

Zanimljivo je spomenuti kako se Marinčić u slobodno vrijeme bavi izradom testova inteligencije. Najviše prostornim testovima. Radi se isključivo o hobiju. “Ja se iz zabave bavim time i dajem ljudima u okruženju da popunjavaju. U organizaciji sam, ali ne mislim svoje testove verificirati da oni budu priznati testovi. Ima sasvim dovoljno kvalitetnih testova koji se koriste. Više ih volim rješavati”, naglašava Marinčić. Upitali smo ga i koliko mu genijalnost pomaže ili odnemaže u životu, “Pomaže, sigurno da pomaže, ali zna i odnemagati. Po naravi sam perfekcionist i u tom segmentu više odnemaže nego pomaže. Također, često puta budete neshvaćeni, to se posebno odražavalo kroz djetinjstvo, kroz mladost pa i danas”, kazao je Marinčić, naglašavajući kako nije druželjubiv u klasičnom smislu riječi. Budući da je perfekcionist, Marinčić nerijetko u testovima koje popunjava vidi mogućnost njihova poboljšanja. Zanimljivo je spomenuti i kako se od malih nogu bavi borilačkim vještinama i ima majstorsko zvanje u borilačkim vještinama kung fu i ju jutsu. Na pitanje kako gleda na svoju genijalnost, on odgovara kako je za njega svaki čovjek koji uspije preživjeti danas u BiH genijalac. “Onaj tko uspije u ovoj sredini ostati i opstati. Umirovljenici koji s 300 maraka mjesečno uspiju preživjeti su genijalci. Najveći test je preživjeti u BiH, to je test koji nadilazi sve druge testove”, poručio je Marinčić.

Komentara 1

Avatar panda13
panda13
08:36 25.02.2013.

Umirovljenici koji s 300 maraka mjesečno uspiju preživjeti su genijalci. Najveći test je preživjeti u BiH, to je test koji nadilazi sve druge testove”, poručio je Marinčić. Svaka čast gospodine Marinčiću.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?