a mediji šute

Horor u Turskoj: U sukobima s policijom ozlijeđeno tisuću ljudi

turska,prosvjed
You Tube Screenshot
12.09.2013.
u 14:28

Oko tri tisuće prosvjednika preplavilo je trg Taksim u Istanbulu te se ponovno sukobilo s policijom koja je upotrijebila suzavce, gumene metke i vodene topove kako bi ih rastjerala.

Prosvjedi ponovno bukte u Turskoj! Nakon što je u utorak u sukobu s policijom poginuo 22-godišnji mladić Ahmet Atakan, počeli su neredi diljem zemlje, piše RT.

Vatru na ulje dolila je i sama policija neistinitim navodima o njegovoj smrti. Naime, Ahmeta je, tvrde očevici, ubila limenka policijskog suzavca koja ga je pogodila u glavu. Policija je opovrgnula tu priču i navela da je 22-godišnjak poginuo u padu sa zgrade s koje su prosvjednici policijske dužnosnike gađali kamenjem. Obdukcija je pokazala da to ne može biti točno te da ozljede na tijelu sugeriraju da je smrt nastupila od posljedice udarca u glavu.

Atakan je šesti prosvjednik ubijen nakon eskalacije nasilja u svibnju, a njegova smrt pokrenula je mnoštvo pa je, navodi France 24, oko tri tisuće prosvjednika preplavilo trg Taksim u Istanbulu te se ponovno sukobilo s policijom koja je upotrijebila suzavce, gumene metke i vodene topove kako bi ih rastjerala. Prosvjednici su uzvratili kamenjem i zapaljenim kontejnerima. Stanje je, svjedoče pojedini strani reporteri, ponovno eskaliralo do ratnog, a tisuće su ozlijeđene.

No, državni mediji ponovno šute o onima kojima je vladavina premijera Recepa Tayyipa Erdogana neprihvatljiva.

– Erdoganova vlada ne može tolerirati svako drugačije mišljenje – komentirao je izvanredni profesor na sveučilištu u Oklahomi Firat Demir. Premijera koji želi ograničiti ljudska prava i slobode optužio za stvaranje "velikih podjela u društvu."

>>Neredi u Istanbulu nakon pogiblje prosvjednika na jugu Turske

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije