Međugorje

Hodnja mira molitva je za mir u našem srcu, kao i cijelome svijetu

Hodnja mira
Marijan Sivrić
25.06.2013.
u 09:51

Proslava je počela 22. hodnjom mira od Humca do crkve sv. Jakova - Međugorje

Proslava 32. obljetnice Gospina ukazanja u Međugorju počela je u jučer na blagdan sv. Ivana Krstitelja, tradicionalnom 22. Hodnjom mira od samostana na Humcu do župne crkve sv. Jakova u Međugorju. Više tisuća hodočasnika sa svih strana svijeta četiri je sata po sunčanom vremenu i vrućini pješačilo, molilo i pjevalo u čast Gospi Kraljici mira, a cijelim putem na čelu kolone nošen je križ.

Izmoliti mir


Hodočasničke skupine nosile su i brojne Gospine kipove, zastave svojih zemalja i gradova. Među mnoštvom koje je po suncu hodilo petnaestak km, bili su i mnogi inozemni svećenici predvođeni međugorskim župnikom fra Marinkom Šakotom i međugorskim svećenikom fra Slavenom Brekalom. Na odlasku iz Humca, riječi dobrodošlice i blagoslov hodočasnicima uputio je fra Velimir Mandić, humački gvardijan:

- Na dobro vam došao sv. Ivan. Evo nas na našem Humcu u svetištu sv. Ante i pred samim smo početkom Hodnje mira, koja je nastala u ratu BiH i Hrvatskoj, a rat je bio krvav, ružan i zao. Ta hodnja mira je trebala pred Bogom po zagovoru Blažene Djevice Marije izmoliti isposlovati izmoliti mir. Rat je zlo i mi smo Hodnjom mira željeli moliti Boga da nam da mir”, kazao je među ostalim nazočnim hodočasnicima fra Velimir dodavši da ovaj molitveni hod bude svima sretan i blagoslovljen. Kad je kolona stigla ispred župne crkve sv. Jakova, završnom obredu blagoslova s Presvetim Oltarskim Sakramentom pridružili su se i hodočasnici pristigli iz domovine i inozemstva. Veliki broj hodočasnika pokrio je cijeli prostor u dvorištu crkve sv. Jakova oboružan zastavama svojih zemalja i Gospinim slikama. Blagoslov s Presvetim Oltarskim Sakramentom svima prisutnima udijelio je fra Danko Perutina, međugorski svećenik. Osim na hrvatskom i za hodočasnike iz raznih zemalja služene su svete mise na njihovim jezicima.

Prva Hodnja mira održana 1992., kad je na ovim prostorima mržnja nadvladala ljubav i vodio se rat. Strani hodočasnici su odlučili u znak vapaja Kraljici mira za prestanak rata organizirati hodočašće od Humca do Međugorja. I to je postao tradicionalni običaj svake godine 24. lipnja na blagdan sv. Ivana.

Gospina poruka

Večernju svečanu svetu misu sinoć, na uočnicu Gospinih ukazanja, predslavio je fra Ivan Landeka, župnik župe Posuški Gradac, dugogodišnji međugorski župnik. Danas će na tisuće hodočasnika doći u Svetište Kraljice mira. Za sve hodočasnike tijekom cijelog dana bit će služene svečane svete mise, kako na hrvatskom, tako i na još 16 jezika. Središnje večernje misno slavlje večeras u 19 sati predvodit će dr. fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije. Danas na 32. obljetnicu Gospina ukazanja u Međugorju, vidjelica Ivanka Ivanković-Elez imat će redovito godišnje ukazanje u svom obiteljskom stanu u Miletini. Prema svjedočanstvu vidioca troje njih ima svakodnevna, a troje godišnja ukazanja. Svakodnevna ukazanja imaju: Vicka Ivanković-Mijatović, Marija Pavlović-Lunetti i Ivan Dragićević, dok godišnja ukazanja imaju: Ivanka Ivanković-Elez, Mirjana Dragićević-Soldo i Jakov Čolo. Marija Pavlović Luneti svakog 25. u mjesecu prima redovitu Gospinu poruku. Stoga se očekuje da i ona primi Gospinu poruku za župljane i sve ljude dobre volje cijeloga svijeta 25. lipnja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?