Politika zakazala

Hladni odnosi s EU

unija
VL FOTO
23.01.2012.
u 09:42

Do 2014. godine EU-om će predsjedati zemlje s kojima BiH nema razvijenu suradnju

Europskom unijom će u iduće dvije godine predsjedati države s kojima BiH nema diplomatsku suradnju na najvišoj razini.

Predsjedanje Unijom

Kao što je poznato, države članice EU-a se svakih šest mjeseci smjenjuju u predsjedanju Unijom i za vrijeme tog mandata vode i koordiniraju aktivnosti EU-a izvan nadležnosti Europske komisije. Od početka ove godine na čelu EU-a je Danska. Nakon nje, u drugoj polovini 2012. godine, predsjedanje preuzima Cipar. U prvoj polovini iduće godine tu ulogu će Ciprani prepustiti Irskoj, dok će drugi dio 2013. godine Unijom predsjedati Litva.

Niti jedna od ove četiri članice Europske unije nema diplomatsko predstavništvo u Sarajevu, pa će u vrijeme dok budu predsjedale Unijom BiH „pokrivati“ iz susjednih zemalja ili čak iz svojih prijestolnica. Kraljevina Danska je, doduše, imala veleposlanstvo u BiH, ali ga je u okviru reorganizacije i redukcije diplomatske mreže zatvorila. Trenutno Danska pokriva BiH iz Ljubljane, a i odluka da se zatvori predstavništvo u Sarajevu dovoljno govori o značenju koje službeni Kopenhagen pridaje BiH. Danci ističu kako tvrdnje o njihovoj nenaklonjenosti BiH i njezinim aspiracijama za dobivanje kandidacijskog statusa nisu točne. No, ako se politički odnosi BiH s Danskom i mogu ocijeniti korektnim, s budućom zemljom koja će predsjedati Unijom, a to je Cipar, svakako nisu. Politički, ekonomski, kulturni i svi drugi odnosi BiH i Cipra su, blago rečeno, hladni. Za vrijeme ciparskog predsjedanja EU-om teško je očekivati bilo kakve konkretne poteze u korist nastavka integracije BiH u EU. Sasvim je sigurno da BiH neće biti među prioritetima vlade u Nikoziji, a činjenica da BiH nema veleposlanstvo na Cipru samo dodatno učvršćuje ovu tvrdnju.

Hladni odnosi

Sličan je odnos BiH i s državama koje će voditi EU u idućoj godini. Teško je reći ima li BiH hladnije odnose s Irskom ili Litvom. Niti jednoj od ovih zemalja BiH nije ni blizu prioriteta. Ilustrira to podatak da BiH diplomatski pokrivaju nerizedentno. S druge strane, vanjska politika BiH je bila kratkovidna, pa je prednost u širenju diplomatsko-konzularne mreže BiH dana nekim azijskim zemljama, a ne članicama EU-a. Naime, Cipar, Irska i Litva nisu jedine članice EU-a u kojima BiH nema veleposlanstva. Na ovom popisu nalaze se i Malta, Portugal, Finska, Luksemburg, Slovačka, Latvija i Estonija.

No, zato je BiH diplomatski prisutna u Kataru, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Kuvajtu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?