Kiše ne prestaju

Hidroelektrana Rama mora ispustiti vodu, stiže vodeni val

rama
03.04.2013.
u 19:54

Ako se iz HE Rama ispusti voda može doći do određenih poteškoća za građane koji žive od Jablanice do Mostara i južno

Vodeni val stiže u Hercegovinu! Zbog povećane akumulacije iz HE Rama morat će se ispustiti višak vode što bi moglo izazvati vodeni val, kazao je glasnogovornik Stožera Civilne zaštite HNŽ Pero Pavlović. Pojasnio je kako je akumulacija na HE Rama popunjena do maksimuma, te da je za očekivati da će iz HE Rama morati puštati preljev vode prema Jablanici što može izazvati određene poteškoće građanstvu koje živi uz korito Rame pa sve do Jablanice i po sustavu spojenih posuda od Jablanice prema Mostaru i južno od Mostara.

Ugrožene kuće

Jučerašnji dan ponovno je donio neizvjesnost za stanovnike koji se nalaze na ugroženim područjima. Jedno od njih je i područje Čapljine. Sve su se čapljinske rijeke izlile na nekoliko lokacija, a veliki problem u mnogim naseljima pričinjavaju i podzemne vode te slijevanje oborinskih voda. Tako je jučer u Gabela Polju, na samoj granici s RH, bilo dosta problema baš s tim podzemnim i oborinskim vodama koje su se izlile iz kanala i potopile prometnicu koja vodi do graničnog prijelaza. Voda je ugrozila desetak kuća i pomoćnih objekata, a o potopljenim nasadima, voćnjacima i plastenicima da se i ne govori. Mještani su cijelo vrijeme bili na nogama jer se podizala razina vode kroz koju su se vozila probijala kao da su amfibije. “Žalosno je da se već godinama ne rješava ovaj problem kanala koji bi trebao odvoditi oborinske vode iz Gabela Polja. To je trebao biti kanal koji bi primao samo vodu iz ovog naselja, a na kraju nam ovdje dolazi i voda iz Metkovića i na kraju se sve to izlije na prometnicu i poplavi nam još i kuće i njive. Zašto Općina Čapljina i nadležne institucije ne rješavaju ovaj problem. Ovako nam je za svake veće kiše i pitamo se kako i dokle dalje”, govori mještanin Miroslav Jelinić dok nemoćno gleda kako mu voda s poplavljene prometnice ulazi i plavi dvorište i obiteljsku kuću te kućanske i poljoprivredne strojeve. Ogromne napore su ulagali pripadnici vatrogasne postrojbe Čapljina i općinskog stožera Civilne zaštite koji su crpkama izbacivali vodu iz poplavljenih objekata i dvorišta. Teška je situacija s poplavama bila skoro u svim čapljinskim naseljima, od Šurmanaca na sjeveru pa sve do Svitave, Bajovaca, Sjekosa, Dračeva i Doljana na jugu općine.

Izlijevanje rijeka


I rijeka Trebižat se izlila na nekoliko lokacija pa je pod vodom bila velika površina, gdje su također ugrožene i neke obiteljske kuće. Zbog poplavljenog nadvožnjaka i nabujale rijeke Neretve i mještani Šurmanaca jučer su do Čapljine morali ići zaobilaznim putom. Na području Mostara razina Neretve jučer ujutro je bila niža za 10-ak centimetara, dok su vodostaji Bune, Bregave i Krupe znatno povećani i Civilna zaštita HNŽ-a je u stanju pripravnosti. Neretva je poplavila most i dio naselja Buna te Ulicu Gojka Vukovića u Mostaru. Neretva se prelijeva preko mosta “Čupovo” koji naselje Buna povezuje s naseljem Maloševići. Povećane oborine uzrokovale su i veći dotok voda u sve akumulacije HE na Neretvi i evidentan je porast kota i protoka vode kroz sve HE na Neretvi. Nastojat će se zadržati protok. do 1200 m3/s koji neće u nizvodnom području ugroziti stanovništvo i materijalna dobra. Inače protok vode je bio oko 1190 m3/s kroz HE Mostar. 
Kažimo kako je Neretva u nekoliko sati narasla za skoro metar na mjernoj stanici kod Carinskog mosta. Iz odsjeka CZ Mostar su obišli ugrožena područja te je i dalje na snazi upozorenje stanovnicima uz Neretvu da obrate pozornost na rast vodostaja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?