Predstavljena knjiga

Hercegovina od travnja do rujna 1941. godine

Knjiga
30.01.2013.
u 11:26

Autor u knjizi detaljno obrađuje vrijeme od proklamacije NDH do talijanske okupacije - razdoblje od travnja do rujna 1941.

Na Filozofskom fakultetu u Mostaru, u prepunom amfiteatru, predstavljena je knjiga prof. dr. Ivice Šarca pod nazivom “Kultura selektivnog sjećanja - Hrvati Hercegovine i Nezavisna Država Hrvatska”, u kojoj autor detaljno obrađuje vrijeme od proklamacije NDH do talijanske okupacije 1941. godine. Sam autor kazao nam je da je svjestan osjetljivosti problematike, te kako je osnovni motiv za izbor ovakve teme želja da propituje genezu isprepletenosti identitetskih i stereotipnih slika o Hrvatima Hercegovine, koji se pojavljuju kroz nešto više od pola stoljeća. Dekanica fakulteta prof. dr. Slavica Juka kazala je da se radi o velikom doprinosu razvitku našega stupnja povijesti, promišljanja naše prošlosti, pa time i analizi sadašnjosti. Nazočnima se obratio recenzent knjige prof. dr. Božo Goluža koji je kazao kako je davanjem prostora različitim autorima i uvažavajući raniji znanstveni doprinos autor postigao visok stupanj objektivnosti obrade ove teme. 
- Popis izvorne građe koju je autor koristio za sklapanje suvisle i istinite slike o događajima iz 41. je uistinu i impresivan i toliko raznovrstan da odmah sam od sebe daje nadu kako će stvar biti obrađena i iscrpno i znanstveno - kazao je dr. fra Robert Jelić. Da ovaj rad može biti primjer kako se donose kvalitetni i nepristrani znanstveni rezultati, istaknuo je i dr. Ivo Lučić. - Tisuće dokumenata o ratnim godinama u Hercegovini, čekaju u arhivima na svoje istraživače i zato mlade školovane snage treba upućivati u arhive - zaključio je. U glazbenom djelu nastupile su Ilijana Korać i Katja Krolo-Šarac, a program je vodio Dragan Soldo s radija Mir Međugorje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?