OTVORENJE

Hercegovina i Slavonija ujedinjeni na Blidinju

blidinje
Zoran Grizelj
07.02.2011.
u 08:49

Vlasnik poduzeća Pan-papir Marinko Mikulić ispunio san - vratiti se korijenima otvorivši centar posvećen blaženom Ivanu Merzu

Mjesto: ‘Blidinje’. Pjesma: ‘Inati se Slavonijo’. Dom: ‘Blaženi Ivan Merz’. U okviru tih nekoliko riječi, naizgled nepovezanih i nelogičnih krije se konačno realizirani višedesetljetni san članova obitelji Mikulić, podrijetlom iz Drinovaca kod Gruda, da se konačno ponovno imaju trajni oslonac u hercegovačkim korijenima nakon što su prije više od pola stoljeća napustili svoje obiteljsko ognjište i započeli novi život u Slavoniji i širom Hrvatske.

U subotu navečer je nedaleko od Skijaškoga centra i sjedišta Parka prirode Blidinje otvoren novi sportski centar. Kada smo stigli ispred novoga objekta iz unutrašnjosti je dopirala glazba tamburaša koji su izvodili slavonske, dalmatinske, hercegovačke skladbe. Zvuke ‘Inati se Slavonijo’ i ‘Kamen, krš i maslina’ posebno su emotivno proživjeli okupljeni uzvanici.

Veza s Merzom

Objekt je vlasništvo Marinka Mikulića, vlasnika Papirne industrije Pan-papir, koji je s posebnim emocijama progovorio o tome što ga je motiviralo da se ponovno poveže s Hercegovinom otkuda su njegovi korijeni.

“Nas šestero braće i tri sestre stalno smo imali želju da nas nešto dodatno vezuje za Hercegovinu kako bismo bili bliže radnoj grudi. To je san dug više desetljeća koji se sada napokon ostvaruje”, kaže vlasnik vrlo uspješne hrvatske tvrtke. Sportsko rekreacijski centar služit će za okupljanje više od 1.200 djelatnika Pan-papir za odmor, organiziranje stručnih savjetovanja te za promišljanje ustrojavanje poslovne politike ove velike tvrtke.

Zašto Ivan Merz, bilo je jedno od pitanja na koji nam je još uvijek nedostajao odgovor. Mikulić, koji je i predsjednik Socijalne akademije u Hrvatskoj - nevladine, nestranačke i neprofitne udruge građana koja teži stvaranju socijalno i gospodarski uravnoteženoga društva, primjenom vrjednota, hijerarhije vrjednota i načela socijalnoga nauka Crkve, pojasnio je da kao laik posebnu inspiraciju crpi upravo iz djela blaženika. “Blaženi Ivan Merz - to je možda djelo Božje ili blaženika. Kada sam išao na vjeronauk kao srednjoškolac, jedan čovjek došao je održati predavanje o Ivanu Merzu. U tome trenutku ja sam ga osjetio kao prisutnog. Prvi sam put u životu imao takav osjećaj iako o blaženiku ništa nisam znao. To sam, međutim, s vremenom potisnuo u sjećanje i zaboravio”, govori Mikulić.

Vrijeme za promjenu

S posebnim je razočaranjem govorio o zbivanjima u Hrvatskoj u kojoj su sve vrijednosti stavljene u drugi plan nasuprot materijalnom, a što je opet sve opet eskaliralo i sa silnom korupcijom koja je posljednjih mjeseci opet aktualizirala teorije o grijehu struktura. Cijelu ovu destrukciju dodatno je potaknula gospodarska, ali i duhovna kriza koja, kako tvrdi, nije naišla na puno imunih.

- Dosadašnje vrijeme bilo je vrijeme obilježeno moćnicima, destrukcijom hrvatskog društva, zastupanja tuđih interesa, interesa uvoznika. Vrijeme je da se napravi potpuni zaokret u cijelom hrvatskom društvu, ističe Mikulić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?