SKANDALOZNO

Hercegovina bez 50 milijuna eura

solarni
VL FOTO
21.05.2011.
u 12:49

Bivši ministar energetike i rudarstva u Vladi FBiH Vahid Hećo uredbom poništio milijunsku investiciju u zapadnoj Hercegovini

Investicija vrijedna 50 milijuna eura, koliko je skupina uglednih njemačkih poduzetnika namjeravala uložiti u izgradnju solarnih parkova na prostoru zapadne Hercegovine, prekrižena je preko noći, i to uredbom koju je u tehničkom mandatu donio bivši federalni ministar energetike i rudarstva Vahid Hećo.

Razočarani Nijemci

Na opće iznenađenje poslovično urednih Nijemaca i razočaranje nekolicine domaćih gospodarstvenika, županijske i općinske vlasti, koji su vodili pregovore s njemačkim investitorima, Ministarstvo energetike i rudarstva FBiH naprasno je drastično smanjilo financijske naknade poticaje za proizvodnju električne energije iz solarnih elektrana. Dok se čekao samo protokolarni potpis potreban za provedbu spomenute višemilijunske investicije, koja donosi novac i otvara nova radna mjesta, iz Sarajeva je stigla vijest da se poticaj na velike proizvođače struje iz solarnih elektrana smanjuje za 40, a manje za 30 posto. Šokirani njemački investitori, tvrde naši izvori, čak su tražili angažman svog veleposlanstva u Sarajevu da im pomogne kako bi se sporna odluka ukinula i investicija realizirala.

Vlada demantirala sebe

S obzirom na to da su im nadležni iz veleposlanstva sugerirali da je investicijski prostor BiH još uvijek nestabilan, njemački poduzetnici, na sramotu entitetske vlasti, povukli su se iz vrijedne i sofisticirane investicije. Ministar Vahid Hećo i bivši premijer Mustafa Mujezinović u međuvremenu su ostali bez pozicija, a nova vlast o ovom međunarodnom skandalu šuti. Samo dva mjeseca ranije i ministar i predsjednik Vlade FBiH uredbom o korištenju obnovljivih izvora energije i kogeneracije isticali su da žele dati poticaj većoj proizvodnji i potrošnji električne energije iz obnovljivih izvora energije na unutarnjem tržištu električne energije i razvoju regulatorne i tehničke infrastrukture.

Bivši je premijer Mustafa Mujezinović na jednom okruglom stolu posvećenom ovoj temi kazao “da u ovoj oblasti imamo velike potencijale i mogućnosti te da nitko nema pravo usporavati procese kada je u pitanju izgradnja elektroenergetskih objekata, pogotovo onih obnovljivih”. Slatkorječiv je na tom savjetovanju bio i ministar energetike, rudarstva i industrije Vahid Hećo, koji je tada govorio da traže najbolja rješenja kako bi došli do dokumenta koji tretira područje obnovljivih izvora energije, kao strateškog područja za ulaganja.

Zanimljivo da je poticaj najviše smanjen na energiju dobivenu iz solarnih parkova.

Ključne riječi

Komentara 4

FY
Fuck you Mother Fucker
18:13 21.05.2011.

Ne kontam, koji djavo ce Bosna dotirati proizvodnju na alternativni nacin struje, kad izvozi struju? Sasvim ispravna odluka. A hahah, \"poslovicno uredni Njemci\" ako zele uloziti, neka uloze cijelu sumu.

VE
vekrija
20:25 21.05.2011.

Firaunska posla!

KI
kitikat
10:24 22.05.2011.

poslovno uredni n ijemci su ukinili prije sest mjeseci u njemackoj subvencije ili kako ovi kazu financijsko poticanje za alternativne izvore struje ,u prvom redu struja od suncane energije i od vjetra-vjetrenjaca,a zele da im se subvencionira u BiH koja jedva sklapa kraj sa krajem,cudi me da taj projekt ne rade u Hrvatskoj kad je to tako dobro po drzavu,u Dalmaciji je jos vise suncanih sati nego u hercegovini

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?