Ekspedicija

Hercegovci zajedničkim snagama napadaju najviši vrh Afrike

pripreme
VL FOTO
17.01.2012.
u 11:08

Cijeli uspon podjeljen je na pet, šest etapa, a prati ih posebna ekipa od dvadesetak ljudi, profesionalnih vodiča i nosača

Jutros (utorak, 17. siječnja) u ranim satima skupina odvažnih Hercegovaca krenula je put daleke afričke zemlje Tanzanije, kako bi se popela i osvojila najviši vrh Afrike - Kilimandžaro. Krenuli su kombijem iz Ljubuškog za Zagreb, u 14 sati lete za Frankfurt i čarterom dalje za Tanzaniju. Na put su krenuli četvero Ljubušaka: Ante Tomić, vlasnik tvrtke Kerametal, Marko Tomić, Sanda Mišetić i Vjekoslav Gašpar te dvojica Mostaraca: Luka Mandić i Josip Kvesić, članovi HPD Prenj 1933. i Hercegovačke gorske službe spašavanja (HGSS).

Njih šestero čine ekspediciju koja će pokušati osvojiti vrh Kilimandžara, Uhuru Peak, na 5895 m nadmorske visine, a zajedno s njima idu i Slobodan Tomić i Zlatko Tomić, koji imaju drugu zadaću - pomoći u osnivanju i izgradnji katoličke misije, koju vodi naš dugogodišnji misionar u Africi, don Velimir Tomić. Sanda Mišetić, dipl. ekonomistica, bit će prva Hercegovka koja će sudjelovati u pohodu na Kilimandžaro, a Marko Tomić (21) je najmlađi sudionik. Sutra ujutro će biti u gradu Moshiu u podnožju Kilimandžara, jednog od sedam najvećih vrhova svijeta, i početi posljednje pripreme za pohod i penjanje, koje počinje u četvrtak, 19 siječnja. - Prije gotovo godinu i pol dana, kada smo u sklopu našeg HPD Prenj obilazili naše planine, družili se, prošli tečajeve alpinizma i planinarenja, donijeli smo odluku da idemo na Kilimandžaro i počeli pripreme i organizaciju cijelog pothvata.

Radili smo to u suradnji s odgovarajućim agencijama i upravom Nacionalnog parka Kilimandžaro u Tanzaniji koji organizira cijeli posao. Sve je planirano i organizirano, ništa se ne može improvizirati i raditi na svoju ruku, jer je to veoma složena operacija. Cijeli uspon podijeljen je na pet-šest etapa, koliko postoji i baznih logora, a prati nas posebna ekipa od dvadesetak ljudi, profesionalnih vodiča i nosača - kaže Ljubušak Ante Tomić, idejni začetnik i pokretač ove zanimljive ekspedicije i glavni organizator i nositelj cijelog pothvata.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?