ZDRAVKO MAMIĆ:

Hercegovci su nam najsrčaniji igrači

mamic
Antonio Bronić/Pixsell
24.01.2011.
u 08:31

Mamić: Samo je Liverpool u protekle dvije godine odigrao više euroutakmica

Zdravko Mamić kaže da više ne daje intervjue za tiskane medije. Ipak, pristao je na intervju za Večernji list BiH, nakon što je Dinamo završio svoj boravak u Hercegovini. Svi Dinamovci su oduševljeni boravkom u Hercegovini, i pažnji koja im se poklanjala posljednjih dana. Pri polasku iz Međugorja plavi trener Vahid Halilhodžić, bio je kratak i jasan sa samo dvije riječi: ‘‘Merci, Hercegovina’.’

- Ja ću onda reći: ‘‘Arevoire, Hercegovina”.

Znači Dinamo i sljedeće godine dolazi na pripreme u Međugorje?

Naravno, vraćamo se i sljedeće godine.

Odakle tolika ljubav Dinama prema Hercegovini?

Poznata je moja privrženost ovim krajevima, isto tako je poznato da je odanost ljudi prema Dinamu odavde jako velika. Boravak je već tradicionalan, veličanstven, koristan, emotivan, poučan... Drago mi je da se ovdje neposredno mogu družiti s ljudima.

Dinamo, čini se, više vole u Hercegovini nego u Zagrebu. Vas isto tako?

Dinamo mnogi osporavaju, sotoniziraju, ali je po istraživanju Gfk instituta, koji je treći u Europi za istraživanje tržišta, Dinamo najveći hrvatski klub. Ima milijun i 620 tisuća navijača, a kada se tome dodaju BiH i iseljeništvo, onda ima još toliko. To je onda sila i snaga. Isto tako, Dinamo je odigrao 48 europskih utakmica u posljednje dvije godine i na tome smo na drugome mjestu, više od nas odigrao je samo slavni Liverpool, dvije više, pedeset utakmica. To su brojke koje govore o snazi Dinama. Ali, nažalost, one rijetko izlaze na površinu, nego nekakvi sporadični ekscesi, kako ih nazivaju. Svi skupa koji navijamo za Dinamo možemo biti ponosni na ovaj klub.

Dinamo priprema više oblika suradnje s hercegovačkim klubovima. Daje li više Hercegovina Dinamu ili Dinamo Hercegovini?

Uz zahvalnost ljudima iz ovih krajeva. Dinamo je više od nogometa. Osim što se bavimo sobom da ostvarimo najbolje rezultate, trebamo se baviti i povezivanjem ljudi, davati pozitivne poruke. Nakon nekoliko godina dolazaka ovdje, potpisali smo i sporazum s Gabelom, gdje ćemo im u sljedeće četiri godine kroz suradnju isplatiti 100 tisuća maraka. Tu je i planirano sudjelovanje u dokapitalizaciji Širokog Brijega. Naravno, ne isključujemo ni suradnju s drugim klubovima, posebice sa Zrinjskim, ali jednostavno ne možemo pomoći cijelom svijetu. Odnosno nije to pomoć. Želimo surađivati i darivati onoliko koliko možemo.

A za to ste dobivali najbolje igrače iz Hercegovine, koji su uvijek rado dolazili u Dinamo i ostavljali neizbrisiv trag!

To je ta trajna, rekao bih i stoljetna veza tog nekakvog trenda da igrači s ovog podneblja dolaze u naš klub. To su igrači jedne posebne karakterne crte koja iskazuje borbenost, privrženost, patriotizam, srčanost... i zato ćemo se u budućnosti još više okrenuti toj suradnji, iz koje Dinamo mora puno više primiti, i kroz stručni rad, i kroz programe, i kroz trenere... Taj nogomet je inače bio u Jugoslaviji jako dobar. Teško je sad mjeriti, ali mislim da je BiH dala kvalitetnih igrača, kao rijetko koja regija za bivšu državu, pa i Dinamo. Naš je stav da će ponovno doći do izrastanja novih igrača, novih veličina s ovih prostora i njihova gibanja prema Dinamu.

Nisu samo igrači s ovih područja. Hercegovci i vode klub. Je li i to razlog uspjeha, odnosno ovako srdačnog prijma u Hercegovini?

Teško je sada naći sve dobre riječi. Ali, jednostavna činjenica je da je naš predsjednik Mirko Barišić podrijetlom Hercegovac, činjenica da smo moj brat Zoran i ja također s ovih prostora, činjenica je da je Vaha također Hercegovac. I to sve govori da idemo u dobrom smjeru, onako kako su nas preci učili, kako su nam ostavili u zavjet ili u amanet.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije