Poziv

Hercegovački karizmatik svjedočio o ukazanjima Gospe u Međugorju

\'pok bih....Siroki Brijeg....fra.Jozo Zovko....FOTO: Zoran Grizelj 2007....medjugorje\'
Zoran Grizelj/PIXSELL
08.10.2011.
u 14:16

Ni njegove kolege franjevci nisu znali da će pri povjerenstvu u Svetoj Stolici govoriti o fenomenu. Fra Jozo nije u Hercegovini već tri godine

Posve neočekivano najpoznatiji hercegovački franjevac fra Jozo Zovko, koji je posljednje tri godine proveo izvan ovih prostora, po nalogu vrha Katoličke crkve svjedočio je pred Posebnim međunarodnim povjerenstvom o međugorskome fenomenu. Prema informacijama bliskim međunarodnome sedamnaesteročlanom povjerenstvu koje je utemeljila Sveta Stolica, fra Jozo je u Vatikanu bio u srijedu i četvrtak, doznaje Večernji list.

Veliko iznenađenje

Svjedočenje fra Joze pred povjerenstvom čiji rad se odvija u tajnosti predstavlja velik šok, čak i za bolje poznavatelje povjerenstva budući da je upravo zbog odbijanja poslušnosti mjesnoj Crkvi ovaj svećenik odlukom vrha Crkve bio najprije iz Širokog Brijega premješten na otok Badiju gdje je uspješno obnavljao tamošnji samostan i crkvu, a zatim je upućen u Austriju. Fra Jozu su i zbog njegova gorljivog branjenja tvrdnji o ukazanjima Gospe komunističke vlasti progonile te je zbog toga robijao u Foči. 
Nisu poznate pojedinosti svjedočenja u Vatikanu ovoga, jednoga od najpoznatijih simbola Međugorja, osim tek općih naznaka koje je imao i prvim danima iskustava o Gospinim ukazanjima. Fra Jozo je bio jedan od prvih svećenika svjedoka, uz fra Tomislava Vlašića i fra Janka Bubala, tvrdnji tada šestero djece da im se na Podbrdu ukazala Gospa. Od tada pa do danas njih šestero tvrdi da im se obraća Gospa koja poziva na mir, obraćenje, molitvu i nasljedovanje Isusa Krista. Neposredno prije fra Joze, povjerenstvu kojemu je na čelu talijanski kardinal Camillo Ruini, na trećoj sjednici o svojim 30-godišnjim iskustvima ukazivanja Kraljice mira govorila je Ivanka Ivanković-Elez. Još prije toga na drugome zasjedanju vatikanskog povjerenstva koje će svoje rezultate objaviti na kraju rada, o svome gledanju na fenomen Međugorja govorili su mostarsko-duvanjski biskup msgr. dr. Ratko Perić koji se u svim dosadašnjim istupima oštro protivio autentičnosti ukazanja ponavljajući da se radi o obmani.

Prate stanje

Provincijal Hercegovačke franjevačke provincije dr. fra Ivan Sesar je pak u istupima imao posve obrnut pristup ističući kako je ovoj provinciji najvažnije utvrđivanje istine o fenomenu ne tvrdeći da se Gospa ukazuje, ali niti da se na ukazuje. Pri tome je isticao kako je važno pružiti pastoralnu skrb sve većeg broja vjernika čiji se broj višestruko povećao otkako je Sveta Stolica prošle godine objavila da je započela istraživanje ovoga fenomena.

Uz saslušanja svjedoka, ovo povjerenstvo nastavlja istodobno pratiti sve što se zbiva vezano uz Međugorje i procjenjuje njegove plodove.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar bucalo
bucalo
15:05 08.10.2011.

mogu se oni dogovarat godinama lipo je rekla vidilica jedna tek kad one umru onda ce vatikan priznat Medjugorje a mi cemo do tad i dalje ic kod nase majke kao i ljudi koji vjeruju da je nasa majka tu

OB
-obrisani-
15:19 08.10.2011.

medugorje je mjesto molitve mira obracenja

Avatar ivek
ivek
21:34 08.10.2011.

Veliki problem Vatikanu je poznato jako dobro ... Vatikan ne priznaje Medjugorije - Italijanska vlada vrsi pritisak... u cilom Rimu u dva zahoda i 3 miljona talijana koji zive od turista.. ako se prizna Vatikan ko ce ici u Rim nitko.. zasto vatikan i Italija prave velike probleme Bosni

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?