SUKOB

Helez je vrijeđao djecu poginulih branitelja, najavljene tužbe

budimir
23.04.2012.
u 16:03

- Ministre Helez, mogao si prije TV emisije provjeriti dokumentaciju udovice Zlomislić, ionako reviziju radiš selektivno, vrijeđao si nju, njenu djecu, i svu siročad iz rata! E to mora imati cijenu - poručili su branitelji

Kako je danas priopćeno, u prostorijama HVIDR-e Mostar održan je sastanak Koordinacije hrvatskih braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Novopokrenuta Koordinacija braniteljskih udruga na nivou HNŽ-a, kako je istaknuto, ima za cilj usuglašavanje stajališta i zajedničko djelovanje u zaštiti prava branitelja i svih stradalnika Domovinskog rata.

Rečeno je da se mora ustrajati u realizaciji ideje zbližavanja, kao i zajedničkog nastupa svih udruga HVO-a i hrvatskog puka u zaštiti Domovinskog rata. Istaknuto je da na samo takav način neke Udruge mogu steći status \'krovnih\', i kao takve predstavljati branitelje, HVO i sve one Hrvate ratom unesrećene. Podsjetilo se da je od završetka Domovinskog rata i potpisivanja Daytonskog mira, donijeto niz zakonskih dokumenata i njihovih aneksa, koji su u inim namjerama izmanipulirali i zbunili braniteljsku populaciju kao stvarne i potencijalne korisnike stečenih prava.

Zakoni donošeni i dopunjavani u više navrata proteklih poratnih godina, pokazali su svu pravnu nesposobnost i nepoznavanje materije, svu stranačku nezainteresiranost onih koji su bili na vlasti, i sve posljedice koje braniteljska populacija trpi. Politike i političari su ih pravili i donosili za dnevne ili potrebe izbornih kampanja, odnosno kako bi u njima našli prostor i mjesto da zbrinu sebe ili članove obitelji. U zadnjih 150 godina, kazano je, u svijetu je svaki dan negdje rat, svijet je pun iskustava koja su se mogla primjenuti i na nas! Na žalost, lako je shvatiti da to nije bio interes vladajućih!

Rečeno je, revizija svakako, ali najprije ministarstva branitelja i Uredi obrane u kojima mogu raditi djelatnici koji imaju preporuku, ili su iz reda A RBiH i HVO-a.

U priopćenju dalje stoji:\"Tražimo da Federalno ministarstvo branitelja kadrovski popunjavaju A RBiH i HVO u odnosu 2,3:1, kako je utvrđeno Dejtonskim mirom, što znači, da radna mjesta u Ministarstvu, koja pripadaju HVO-u, nikako ne mogu popunjavati Hrvati koji su bili u A RBiH, odnosno sastavni dio natječaja za radno mjesto mora biti i suglasnost braniteljskih udruga. Pravnu formulaciju je lako napraviti. Nedopustivo je da loš rad i loša evidencija Ureda obrane, za posljedicu imaju ispaštanje i gubljenje stečenih braniteljskih prava.

Nužno je da Ministarstvo branitelja pokrene inicijativu formiranja jednog stručnog tijela, sačinjenog od predstavnika braniteljske populacije iz redova A RBiH i HVO-a, i pravnih eksperata (kojih u BiH sigurno ima), i da isto dobije odgovarajuće vrijeme kako bi temeljem saznanja i tuđih iskustava, napravilo adekvatne zakone i kvalitetno ustrojilo odgovorne institucije. Ovako, danas branitelji ispaštaju nečije neznanje i nerad, a naravno i lošu politiku. Zato tražimo neopozivo zaustavljanje svih revizija i vraćanje u pravo svih izvedenih korisnika!

Donošenjem novih zakona, kvalitetnom evidencijom i pravim ustrojem Ministarstva, trajno bi se riješilo pitanje branitelja, a sramotni termin \"lažni branitelj\" bi bio zamijenjen u \"državni lopov\", a to je onda stvar MUP-a i Suda.

Na sastanku je data potpora predsjedniku Federacije Živku Budimiru, i od njega se traži da ustraje u zabrani rada i razrješenju revizorskih timova.

U potpunosti je osuđena emisija \"Licem u lice\" urednika g. Hadžifejzovića, u kojoj su sudjelovali predsjednik Federacije Živko Budimir i ministar branitelja Zukan Helez. Jezik ulice, koji je prezentirao Helez, a vješto tolerirao Hadžifejzović , nije vrijeđao samo generala HVO-a Budimira, nego i sve nas koji smo bili pripadnici te vojske, a poniženje i minimiziranje funkcije \"Predsjednika Federacije\" je javni, medijski šamar svim građanima BiH.

Zamjeramo predsjedniku Budimiru što se uopće upustio sudjelovati u jednoj ovakvoj emisiji, jer teme koje za razgovor ili raspravu mogu imati predsjednik i ministar u Vladi jedne države, su svakako za nekog drugog mjesta i sa, ako ništa, protokolom obvezujućim ponašanjem! Sramota !!!

U apsolutno skandaloznom dijalogu ministar Helez je spominjao i krovne braniteljske udruge sa hrvatskim predznakom, uz tvrdnju kako ga stoje i podržavaju u njegovim sramnim revizijama. Želimo, i nadamo se, da će se prozvani oglasiti, i to bez straha da će im Helez ukinuti ili umanjiti neka od stečenih prava, jer im ih on nije niti dao!

Sramotno prozivanje Jasne Zlomislić, udovice iz Domovinskog rata, supruge poginulog branitelja HVO-a, u najboljem slučaju traži sudski rasplet.

Ministre Helez, mogao si prije TV emisije provjeriti dokumentaciju udovice Zlomislić, ionako reviziju radiš selektivno, vrijeđao si nju, njenu djecu, i svu siročad iz rata! E to mora imati cijenu!

Za kraj ovog svog priopćenja mi, Koordinacija braniteljskih Udruga HNŽ-a, smatramo važnim da o sramnoj reviziji i nemilom TV događaju, svoje očitovanje daju svi Hrvati koji sudjeluju u izvršnoj vlasti Federacije (jer Helez kaže da ga uvijek jednoglasno podržavate), kao i predstavnici stranaka i udruga sa hrvatskim predznakom.rečeno je u priopćenju Koordinacije udruga HVO HNŽ proisteklih iz Domovinskog rata.

Ključne riječi

Komentara 2

CI
cinbenik
07:11 24.04.2012.

Branitelji su zrtve politike koja je upropastila Hrvate,a imala je i ima podrzku udruga koje su produzena ruka takve politike............................Revizija,sta to znaci i zasto je treba praviti ako je stanje sa braniteljima sredjeno.........................Nisu se udruge ovoliko brinule za stvarne branitelje koji nisu mogli ostvariti prava po toj osnovi ,a sigurno je da spadaju medju 20% stvarnih stradalnika......................Mnogima od njih je to pravo uskraceno zbog politickih ogranicenja prava,a koja su mnogi \"podobni iskoristili..................Naravno da Heleza treba \"obuzdat\",ali naravno da treba napraviti reviziju,a za koju je odgovorna politika i udruge koje sluze takvoj politici...............Sada traziti jedinstvo kada su ugrozena \"djela\" takve politike,a ne istinskih branitelja je smijesno...........Trebalo je odvojiti udruge od politike i reagovati kada je politika proizvodila branitelje..............

MA
maca111
09:23 24.04.2012.

Ovo je trebalo ići u rubriku \"Crna kronika\"

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?