Izbori

HDZ između
 SDA I SDP-a

Travnik
02.12.2012.
u 11:09

Vlast u vijećima općina SBŽ-a ovisi o Hrvatima

U općinskim vijećima skoro svih općina SBŽ (izuzetak je jedino Donji Vakuf) većina potrebna za donošenje odluka ne može se sastaviti bez stranaka s hrvatskim predznakom, prije svega HDZ BiH te općenito stranaka okupljenih oko HNS-a. HDZ BiH i nakon ovogodišnjih lokalnih izbora ostaje stranka s najviše osvojenih vijećničkih mandata u općinama SBŽ. U 11 općina ima ukupno 64 vijećnika. Druga stranka s hrvatskim predznakom po broju osvojenih vijećničkih mandata je HDZ 1990. koji je daleko iza HDZ BiH sa 17 vijećnika u 11 općina.

HDZ 1990. najbolji je rezultat ostvario u Vitezu gdje ima četiri vijećnika, u ostalih deset općina ova stranka ima jednog ili dva vijećnika. HDZ BiH najviše vijećnika ima u Kiseljaku, deset, a najmanje u Bugojnu, dva. Kada govorimo o utjecaju stranaka s hrvatskim predznakom, prije svih stranaka HNS-a u novim sazivima općinskih vijeća SBŽ raspored snaga je sljedeći:

Travnik

U sjedištu SBŽ-a od 31 vijećnika njih sedam pripalo je Hrvatskoj koaliciji koju čine dva HDZ-a i HSS-NHI. Tih će sedam vijećnika biti vrlo važni prilikom donošenja odluka, ali i imenovanja predsjedatelja OV koji mora biti Hrvat budući da je načelnik Bošnjak. Gledajući omjer snaga u OV Travnik, nije teško zaključiti da će puno toga ovisiti o tomu hoće li se hrvatski vijećnici prikloniti SDA koji ima 11 mandata ili će surađivati s nekim od stranaka s puno manje vijećnika, a prvi je na popisu SDP koji ima četiri mandata.
Hrvatska koalicija zajedno samo s SDP-om nema većinu i teško može utjecati na odluke koje se donose unutar OV Travnik.

Bugojno

U Bugojnu su od 25 vijećnika samo dva Hrvata, i to iz HDZ BiH. Iako se na prvi pogled čini da će njihova moć u donošenju odluka biti minorna, to ne mora tako i biti zbog vrlo zanimljivog odnosa neovisne Liste za Bugojno iz čijeg reda je i načelnik općine Hasan Ajkunić i SDP-a. I jedni i drugi imaju isti broj, po sedam vijećnika, a nije za zanemariti ni pet mandata koje je osvojila SDA. Sve su dakle opcije otvorene, a upravo bi glasovi dva HDZ-ova vijećnika u Bugojno lako mogla biti od presudne važnosti prilikom donošenja odluka pogotovu iz razloga što predsjedatelj OV mora biti hrvatske nacionalnosti.

Vitez

Osam mandata koje je HDZ BiH osvojila u OV Viteza otvaraju ovoj stranci mogućnost za formiranje većine s SDA koja ima jednak broj vijećnika. Četiri vijećnika HDZ 1990 u tomu joj neće biti potrebna kao ni jedan vijećnik HSS Stjepan Radić, hrvatske stranke koja je uz dva HDZ-a ušla u Općinsko vijeće, ne uzimajući u obzir NS Radom za boljitak koja po nazivu nije stranka s hrvatskim predznakom iako ima i drugačijih razmišljanja. Budući da je viteški načelnik prvi put nakon rata Bošnjak, predsjedatelj OV Vitez trebao bi se birati iz reda hrvatskog naroda. Zbog nemogućnosti postizanja dogovora dva HDZ-a oko zajedničkog kandidata za viteškog načelnika, teško je očekivati dobru suradnju između ove dvije stranke u OV Vitez. No to naravno ne znači da je neće biti jer obje stranke su i članice HNS-a.

Jajce

S osvojenih šest mandata HDZ BiH većinu može s SDA formirati i u Jajcu gdje SDA ima sedam vijećnika ali i vrlo je to važno, i općinskog načelnika. S četiri preostala hrvatska vijećnika, dva iz Koalicije HKDU i HDZ 1990 te po jednog iz HSS-NHI i HSP-a od ukupno 25 vijećnika, Hrvati nemaju većinu u OV Jajca, ali im pripada mjesto predsjedatelja.

Busovača

Isti broj vijećnika, 25, ima i OV Busovače, a većinu i u Busovači imaju SDA koja ima 11 mandata i HDZ BiH koja je osvojila 9 vijećničkih mandata. I u ovoj općini načelnik je iz SDA, bošnjačke je nacionalnosti što znaće da će vijećem predsjedavati Hrvat. Od stranaka s hrvatskim predznakom u OV Busovače, osim HDZ BiH, ušao je jedino HDZ 1990, a dva HDZ-a zajedno nemaju većinu.

Kiseljak

HDZ BiH koji u OV Kiseljak ima najviše vijećnika, deset od ukupno 23 birat će s kim sastaviti većinu, s SDA koja ima četiri vijećnika, strankama HNS-a koje su osvojile tri mandata ili preostalim strankama koje su ušle u novi saziv OV-a, a to su po prvi put SBB, HSP te SDP-om koji je i ranije svoje vijećnike u OV Kiseljak. U OO HDZ BiH Kiseljak kažu da će prednost u formiranju većine imati stranke HNS te stranke s kojima je HDZ BiH dobro surađivala u dosadašnjim sazivima OV. Predsjedatelj OV birat će se iz reda bošnjačkog naroda.

Uskoplje

Isti broj vijećnika, 23, ima i općinsko vijeće Uskoplja. O formiranju većine u ovoj sb općini najviše će utjecaja imati SDA koja je osvojila devet mandata. Dva HDZ zajedno imaju šest vijećnika s tim što HDZ BiH ima četiri. Budući da je i u Uskoplju načelnik Bošnjak, predsjedatelja OV birat će se iz reda hrvatskog naroda, vjerojatno iz jednog od dva HDZ-a, a manje vjerojatno je da će predsjedatelj biti iz zajedničke liste HSS Stjepan Radić i HSP-a koja je osvojila samo jedan mandat.

Novi Travnik

Novi Travnik je među prvim općina SBŽ koja je konstituirala Općinsko vijeće. Budući da je načelnik Bošnjak, za predsjedatelja je izabran Hrvat. Što se donošenja odluka tiče, s najviše, ukupno sedam osvojenih mandata i načelnikom iz svojih redova, SDA će tražiti partnera u ostalim strankama. Većinu ne može formirati samo s HDZ BiH koji je s četiri vijećnika druga po brojnosti stranka te će prilikom donošenja odluka morati podjednako razgovarati s ostalim strankama s hrvatskih ili bošnjačkim predznakom.

Fojnica

U Fojnici SDA ima najviše vijećnika, osam od 21-og. S pet vijećnika HDZ BiH imat će većinu, a s obzirom da je Bošnjak načelnik, predsjedatelj će biti Hrvat. Hrvatskih vijećnika u OV Fojnica ukupno je trećina, pet iz HDZ BiH te po jedan iz HDZ 1990. i Koalicije HSS Stjepan Radić HSP.

Kreševo

Općinsko vijeće formirano je i u Kreševu. Jedina je to općina u BiH u kojoj je načelnik iz NS Radom za boljitak. Zdravka Miličevića, kažu Kreševljaci, biralo se kao osobu, a ne zbog stranačke pripadnosti. No, kako god sa stranačkim kolegama u OV Kreševo, Miličević ne može znatno utjecati na donošenje odluka jer ih je samo tri od ukupno 15 vijećnika. Najviše vijećnika u OV Kreševo ima HDZ BiH , šest, ali znatno manje u odnosu na dvotrećinsku većinu koju je ova stranka imala ranije u OV Kreševa. Bude li HDZ BiH formirao većinu sa strankama HNS-a onda je uz dva vijećnika HDZ 1990. može imati. Za predsjedatelja OV Kreševo izabran je kandidat SDA, budući da načelnik općine i predsjedatelj OV ne mogu biti iz reda istog naroda.

Dobretići

Hrvatska koalicija HSP-NHI ima većinu u OV Dobretića, osam od ukupno 15 vijećnika, a budući da je načelnik iz HSP-a ova će stranka u iduće četiri godine suvereno vladati najnerazvijenijom općinom u SBŽ, a vjerojatno i u BiH, općinom od koje više stanovnika ima većina Mjesnih zajednica u BiH. Preostalih sedam mandata podijelila su dva HDZ-a u omjeru 6:1 u korist HDZ BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?